Nagy árengedményekkel vásárolhatunk a csíkszeredai könyvvásárban

Több mint harminc kiállító hozta el könyveit a csíki közönségnek, s a rendkívüli változatosság mellett rendkívüli árengedményekkel is kényeztetik a könyvbarátokat a pénteken megnyílt II. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásáron. Kijegyzeteltük a szembetűnő százalékokat. 

Péntektől koncentrált könyvkínálatot biztosít a csíkszeredai Erőss Zsolt Arénában a vasárnap este 7-kor záruló II. Székelyföldi Nemzetközi Könyvvásár. A közönségtalálkozókkal és gyerekprogramokkal kecsegtető új helyszínen érdemes órákig is elidőzni – ehhez a helyi Gutenberg Kiadó és Könyvesüzlet rendkívüli vállalásban biztosítja a foglalkozások minőségét.Az immár három városban üzletet üzemeltető kiadó ugyanis a vásár előtti években is rendszeresen szervezett heti foglalkozásokat pedagógusok bevonásával. Az itt felhalmozott rutint rendhagyó irodalomórák, illetve zenés- és élő mesedélutánok formájában ajánlják most a vásárközönség legfiatalabb rétegének – tudtuk meg Tőzsér Kinga boltvezetőtől. Fontos tudni, hogy 10-19 óra között - szombaton is – a vásárszervezők hangulatos Gyereksarkot is üzemeltetnek, így az események közti időszakokban is bátran egymás társaságában hagyhatók a gyerekek, míg szüleik bebarangolják a standokat.

Mielőtt feljegyeztük volna a legszembetűnőbb árengedményeket, szóba elegyedtünk a vásár talán legelső vásárlójával, aki a következőket nyilatkozta: „Csütörtökön 4:05-kor, míg a hivatalos megnyitón a beszédek zajlottak, nyélbeütöttem a vásárlást: vettem 8 könyvet. Ma is vettem még hármat. Holnap is kell még egyet hozzanak, amit díszkötést igényelve kértem. Szóval, én 12 könyvnél fogok tartani! Tavaly óta vártam a csütörtöki napot – tavaly, a legelső kiadása a vásárnak váratlanul ért Csíkszeredában” – mondta ragyogó mosollyal a gyergyószentmiklósi, de évek óta Csíkszeredában élő és dolgozó R. Andi.

Megnéztük, mi varázsolhatta el, és miben járnak a vásárlók kedvébe a kiállítók. A színpadhoz legközelebb a Libri Kiadói Csoport budapesti kínálatát forgathatjuk, akik, a Pagony Kiadóval együtt, képviseltetik magukat a vásárban. Standjaikon a 10 százaléko kedvezményt láttuk kifüggesztve pénteken. 20 százalékos engedménnyel érkezett a csíki vásárba a budapesti Cerkabella, mely 2006-os indulása óta mintegy 100 kötet kiadásával büszkélkedhet, közte Csoóri Sándor, Sütő András, Zalán Tibor, Lackfi János, Kiss Ottó, Lászlóffy Aladár, Máté Angi, Fésűs Éva, N. Tóth Anikó, Finy Petra, Mészöly Ágnes, Kertész Erzsi stb. szerzőkkel – és neves illusztrátorokkal.

40 százalékos engedményt láttunk kifüggesztve a Nagyváradon évek óta sikeresen működő Aquila cégcsoport tulajdonosi körébe tartozó Roland Kiadónál. A 2011 óta Budapesten működő, könyvkiadással foglalkozó cég fő profilja a gyerekkönyvek, azon belül is mesekönyvek, foglalkoztatók és készségfejlesztők, valamint gyerek-ismeretterjesztő könyvek kiadása.

A budapesti Margit-híd lábától érkező Famulus Könyvesbolt a csíki kínálatában 20 százalékos engedménnyel kedveskedik az olvasóközönségnek. A könyvesboltot üzemeltető cég fő tevékenysége a külföldi könyvek és folyóiratok beszerzése – ebből azt jó leszűrnünk, mielőtt felkeressük a csíki könyvarénát: legfontosabb partnerük az Oxford University Press, Cambridge University Press, Macmillan, Pearson, Penguin, Random House, Hueber, Klett, Larousse, stb. Az angol nyelven kívül német, francia, spanyol, orosz, olasz és egyéb nyelven megjelent kiadványokat is forgalmaznak.

A legnagyobb árengedményt, 50 százalékot, a Hungalibri standján találtuk pénteken. Standjukon természettudomány, antropológia, sport témájú könyveket és szórakoztató irodalmat találhatunk, és már 5 lejért is olvasmányt vásárolhatunk.

15-30 százalékos engedményt a baróti Tortoma Kiadónál találtunk – mely egyébként idén februártól webáruházat is üzemeltet. A standok között járva máshol is látni nagyszerű könyvekre tett engedményeket, néhol kétféle engedmény szerint csoportosították a kiadványokat.

Körutunk nem volt teljes, hiszen a hangulatos Carpe Librum Online standjánál, vagy az elegáns Bookart mini olvasósarokban hosszasan elidőztünk – és azonnal finom nassolnivalóval is megkínált a standos. Az elidőzéshez hozzájárult, hogy a csíkszeredai Fun FM és Retró Rádió mobil-stúdiót épített a csíki arénában, ahol Günther Ottó műsorvezetőt órákig hallgathattuk: beinvitálta a vásárba érkezett írókat, költőket, és interjúiból kulisszainformációkat tudhattunk meg – kiváló hangminőségben.

A szombati programból itt érdemes csemegézni, vasárnapra pedig kizárólag vásárt kínál a program.

Kapcsolódók

Kimaradt?