A 120 éves magyar filmet ünneplik Sepsiszentgyörgyön

A sepsiszentgyörgyi Művész Mozi by Cityplexben ebben a hónapban kezdődik a  Magyar Film Története sorozat, melynek keretében két hónapon át minden szerdán magyar filmeket vetítenek.

A tizenegy alkalomból álló sorozatot a Mire megvénülünk és Az utolsó éjszaka című némafilmekkel indítják és az esemény különlegességének számít, hogy a filmeket élőben zongora kísérettel nézhetik meg. Az egykori korszakot megidézve a kolozsvári Szép András zongorista improvizál a némafilmekre.

A két hónapig tartó sorozat keretében a némafilmes korszaktól indulva a nyolcvanas évek végéig egy-egy rendező, filmtörténeti korszakot meghatározó alkotást vetítenek le Sepsiszentgyörgyön  a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Ház, a Cityplex mozihálózat és a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet közös szervezésében. A sepsiszentgyörgyi mozi működtetői ugyanakkor azt is bejelentették, hogy május elejétől szeptember közepéig nyári program szerint működnek, vagyis minden hétfőn zárva tartanak.

A Mire megvénülünk című némafilm Jókai Mór azonos című regényének első filmes adaptációja: egy balsorstól üldözött úri család története a reformkor és a szabadságharc idején. A film az egyik első magyar filmműhelyben, az Uher Filmgyárban készült, melyet az ismert budapesti fényképész, Uher Ödön alapított 1912-ben. Ez a film az egyik első magyar filmalkotás, melyben időnként már a kamera is megmozdul. A szereplők között pedig a korszak erdélyi magyar színészei is szerepet kaptak, így Beregi Oszkár, Fenyő Emil, Poór Lili, Szerémy Zoltán, Beness Ilona és Étsy Emília.

Az utolsó éjszaka című film a némafilmes korszak kiemelkedő melodrámája, 1917-ben Kolozsváron, a Janovics Jenő által alapított Transylvania filmgyárban készült. A történetben egy sikeres kabaré-színésznő a háború kirobbanásakor visszatér hazájába, de családját nem találja, így a fővárosi színházhoz szerződik, ahol minden este lelkesen megtapsolja egy titkos imádója. A magyar filmtörténeti sorozatban ezzel a filmmel az erdélyi filmgyártás megteremtői, elsősorban Janovics Jenő előtt tisztelegnek.

A magyar film története ezelőtt 120 évvel kezdődött, 1896-ban a Lumière testvérek filmjeit a budapesti Royal Szálló kávéházában levetítették, majd ezt követően a Sziklai testvérek, Arnold és Zsigmond az Andrássy úton megnyitották az első magyar filmszínházat, az Ikonográfot, ahol francia gépeken Lumière filmeket vetítettek a közönségnek, és szintén ebben az évben készült el az első mozgókép Magyarországon.

Kimaradt?