Az utcán, a piacon és a bevásárlóközpontban is táncoltak a világnapon

A Maros Művészegyüttes két napon át ünnepelte a tánc világnapját. Pénteken Marosvásárhelyen nyolc helyszínen léptek fel a magyar és román zenészek és táncosok, szombaton pedig a magyar tagozat az erdőcsinádi Gyöngykoszorú találkozón táncolt, illetve kezdeményezte, hogy délben valamennyien közösen, egyszerre perdüljenek táncra.

Barabási Attila Csaba, az együttes igazgatója elmondta, már hatodik éve ünneplik a tánc világnapját, de míg az első években bent a székházban tartottak előadást ezen a napon, három éve az utcára viszik a művészetet, és szokatlan módon próbálják felhívni az emberek figyelmét a táncra.

Péntek délután a Színház téren, buszmegállókban, piacokon, forgalmas útkereszteződésekben tartottak villámcsődületet a néptáncosok. A járókelők meglepődtek, és pozitívan reagáltak a szokatlan demonstrációra. A táncosok civilbe öltözve, szinte a semmiből léptek elő, miután a zenészek elkezdtek muzsikálni, majd négy-öt perc múlva, ugyanúgy, ahogy feltűntek, vissza is olvadtak a tömegbe.

„A villámcsődületeket pontos felkészülés és szervezés előzte meg” – mondta a Maszolnak az igazgató, hozzátéve: a helyszínek kiválasztásakor tekintetbe vették, hogy hol vannak a koradélutáni órákban a legtöbben, melyek a legforgalmasabb buszmegállók, terek, ahol az emberek vásárolnak vagy éppen hazafelé tartanak a munkából. A négy perces „spontán” megnyilvánulást is úgy szervezték, hogy az hatásos legyen, élményt nyújtson azoknak, akik szemtanúi az eseménynek.

Nietzsche-csével népszerűsítették

A szokatlan helyszín is fontos volt, hiszen azoknak is fel akarták hívni a figyelmét a táncművészetre, akik nem járnak előadásokra, kevesebb figyelmet szentelnek a kultúrára. Barabási elmondta, azt sajnálta, hogy a néptáncosok mellé nem csatlakoztak a többi táncosok is, hiszen Marosvásárhelyen ma már a Művészeti Egyetemen is oktatnak táncművészetet, illetve önálló táncszínházi társulat is működik a városban.

Az utcán magyar és román nyelvű szórólapokat osztogattak a járókelőknek, a tánc világnapjára figyelmeztetve őket, illetve egy-egy idézettel hívták fel a figyelmet a művészetnek erre az ágára. „És legyen elveszett minden olyan napunk, amelyen legalább egyszer nem táncoltunk, és legyen fülünknek hamis minden állítás, ha nem csattan fel vele együtt legalább egy kacaj” – idézte Nietzschét a Facebook-oldalán is közzétett világnapi meghívóban Barabási Attila Csaba, aki a társulat tagjait, – zenészeit és táncosait – több helyszínre is elkísérte és lefotózta.  

Szombaton Erdőcsinádon a Gyöngykoszorú Néptánc-találkozón több mint ötszázan táncoltak a megnyitón egyszerre, ezzel ünnepelve a tánc világnapját. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?