A művészek-város viszonyról tanácskozott Csíkszeredában a Fórum 15

A Hargita Megyei Kulturális Központ Fórum 15 nevű képzőművészeti platformja tagjai tanácskoztak pénteken a Székelyföld léptékű képzőművészeti szerveződésekről. A negyedszerre megrendezett munkamegbeszélés a Művészet és a város címet kapta.

Tavaly novemberi ülésük után újból tanácskoztak Hargita és Kovászna megyei képzőművészek pénteken a csíkszeredai székhelyű Hargita Megyei Kulturális Központban (HMKK). A Művészet és a város központi témával szervezett megbeszélésen ezúttal az érintett képzőművészek mellett Hargita Megye Tanácsa és a Csíkszeredai Polgármesteri Hivatal is képviseltette magát. A fórum szervezője, Botár László képzőművész, a HMKK munkatársa volt, aki összegzésében a Maszolnak kiemelte: a helyzetelemzés és a gondolatébresztés a két fő irányvonala az intézmény keretében indult Fórum 15 nevű platformnak.

A szakmai megbeszélésen sepsiszentyörgyi, székelyudvarhelyi, gyergyói és gyergyószárhegyi, valamint csíkszeredai képzőművészek számba vették az eddigi tanácskozásokon kiérlelt javaslatok megvalósulását és olyan újabbakat fogalmaztak meg, amelyek révén, terveik szerint, lehetővé teszik, hogy a művészek még nagyobb mértékű szakmai segítséget tudjanak nyújtani a székelyföldi települések fejlesztéséhez.

Konkrétumok szintjén, szó esett a mintegy 100 fős csíkszeredai képzőművész-társadalom egyéni műteremgondjairól, illetve igényének orvoslásáról, a korszellem, és a fiatalabb nemzedékek igényeiről, a meglévő kulturális épületek funkcióinak optimalizálásáról – az ezekhez szükséges, folyamatos párbeszédről az önkormányzati döntéshozókkal- és intézményekkel.

Fölvetődött a platform jogi személyiséggel való felruházásáról is, a lehetséges változatok körüljárásáról. Minderről rövidesen egy újabb gyűlésen fognak egyeztetni – tudtuk meg.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?