Ruhátlanul is látogatható a Leopold Múzeum férfiakt-kiállítása

A sokat vitatott férfiakt-kiállítás bizonyult a legnépszerűbb tárlatnak 2012-ben a bécsi Leopold Múzeum rendezvényei közül. Meglepetésre nem a tavalyi Klimt-emlékévhez időzített Klimt személyesen című tárlat, hanem a Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című volt a közönség kedvence 2012-ben.

ferfiakt1 resize

A múzeum látogatóinak száma 2012-ben valamivel több mint 364 ezer volt, 17 százalékkal több, mint 2011-ben. "Ez eddig az egyik legjobb látogatószám, amelyet valaha elértünk" - mondta Peter Weinhäupl gazdasági igazgató az APA osztrák hírügynökségnek.

Meglepetésre nem a tavalyi Klimt-emlékévhez időzített Klimt személyesen című tárlat, hanem a Meztelen férfiak 1800-tól napjainkig című volt a közönség kedvence 2012-ben. A kiállítás március 4-ig még nyitva tart, így végleges számok még nem állnak rendelkezésre, de Weinhäupl szerint legalábbis az első három között van a 2001-ben alapított múzeum eddigi legsikeresebb kiállításainak sorában.

ferfiakt2

A tárlat azt a témát járja körül, hogy hogyan jelenik meg az elmúlt két évszázad nyugati művészetében a meztelen férfitest és hogyan változott a férfi társadalmi szerepéről alkotott felfogás. Az összeállítással nem utolsósorban vitát akartak provokálni arról is, hogy a női meztelenséggel összehasonlítva a férfiaktok megjelenése a nyilvánosságban sokkal kevésbé elfogadott.

Ezt a célt szolgálta a kiállítás provokatív plakátja is. A poszter valóban megosztotta a bécsi közönséget. A Pierre&Gilles francia alkotópáros Vive la France (Éljen Franciaország!) című fotóján a három férfi ugyanis nem visel mást, mint futballcipőt és zoknit. A felháborodott reakciók hatására a múzeum utólag kitakarta az intim részeket azokon a posztereken, amelyeket iskolák, villamos- és metrómegállók közelében tettek ki.

Weinhäupl büszke arra, hogy - mint mondta - "ez az a kiállítás, amelyről a legtöbbet beszéltek Ausztriában". Úgy látja, sikerült egy aktuális témát megjeleníteniük és megszólítaniuk egy új, fiatal múzeumlátogató közönséget.

A múzeumi illetékes azt is elmondta: bécsi naturista egyesületek kérésének engedve a rendes nyitva tartási idő után külön tárlatlátogatásra kínálnak lehetőséget azok számára, akik ruhátlanul szeretnék megtekinteni a kiállítást.

 

Kimaradt?