Kolozsvári és nagyváradi nyertesei is vannak a Kortárs Hangon irodalmi pályázatnak

Idén Kolozsváron szervezték a Kortárs Hangon című, egyetemi hallgatóknak szóló, meghívásos alapú nemzetközi irodalmi pályázat díjkiosztóját, hiszen „évek óta a legtöbb értékes pályázat a Bolyai egyetemről jön”, mondta a kezdeményező, Jónás Zoltán.

A BBTE Bölcsészettudományi Karán tartott csütörtöki ünnepségen összesen tizenkilenc alkotást díjaztak. A kolozsvári Helikon, a Várad, a pozsonyi Irodalmi Szemle, az egri Agria és az Erdélyi Magyar Írók Ligája egy-egy különdíjat is átadott, az irodalmi folyóiratok megjelenési lehetőséget biztosítottak valamennyi szerző számára. A tehetségkutató pályázat díjazottjai kétnapos szakmai műhelyen vesznek majd részt Szamosújváron, a Téka Szórványkollégiumban.Nehéz volt rangsorolni a pályázatokat, eldönteni azt, hogy kiket emelnek fel az első helyekre, mondták el a zsűritagok. A pályázatra három országból tíz egyetem hetvenhét hallgatója nevezett alkotásaival, amelyből 38 szerző írását kötetbe is rögzítették. Az irodalmi pályázathoz a BBTE, a Partiumi Keresztény Egyetem, a marosvásárhelyi és a csíkszeredai Sapientia EMTE is évente csatlakozik.

A díjazottak körében hat BBTE-s diákot méltattak: egy egri pályázóval együtt első helyezett Mărcuțiu-Rácz Dóra lett, második Sárkány Tímea és Kovács Péter, harmadik György Alida és Fülöp Dorottya, különdíjas pedig Bihari Csilla Rozália. A zsűri egyik különdíjasa a nagyváradi Kolumbán Adrienn lett, az Irodalmi Szemle különdíját Sárkány Tímea kapta. Valamennyi szerző fel is olvasta nyertes alkotását.

Jónás Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem nyugalmazott kulturális programigazgatója 2005-ben a József Attila-centenárium alkalmával kezdeményezte először az irodalmi pályázatot azért, mert gyakran azt tapasztalta, hogy a fiatalok nagyon értékes írásokkal keresik őt meg. „Tanuljanak meg értelmesen fogalmazni a világukról” – ez az egyik fontos célja a Kortás Hangon pályázatnak, a fiatalok által megfogalmazott világlátás pedig üzenetértékű, amivel érdemes foglalkozni, véli Jónás Zoltán.

Dr. Kusper Judit zsűrielnök, az Eszterházy Károly Egyetem Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének igazgatója nem lehetett jelen a díjátadón, üzenetét Jónás tolmácsolta. Többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy helye volna az oktatásban a kreatív írásnak, hiszen az irodalomnak nem csak arról kellene szólnia, hogy „hogyan lehet kikérdezni egy tankönyvi verselemzést”.

Benő Attila költő, a BBTE oktatója is zsűrizte a pályamunkákat, aki egyebek mellett így fogalmazott: „nem olyan rossz ez a világ, ha 19–20 évesen ilyen szövegeket írnak a fiatalok”.

Zsűritag volt továbbá Berszán István, a BBTE Magyar Irodalomtudományi Intézetének tanszékvezetője, Karácsonyi Zsolt, a Helikon főszerkesztője és Jónás Zoltán is, akik a teljes objektivitás kedvéért névtelen szövegeket értékeltek a zsűrizés folyamán.

Az esemény az Eszterházy Károly Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és az Erdélyi Magyar Írók Ligája gondozásában zajlott.

Kapcsolódók

Kimaradt?