Bukarestben is bemutatkozik a Székely Nemzeti Múzeum

Vargha Mihály múzeumigazgató mutatja be a Ballasi Intézet Bukaresti Magyar Kulturális Központjában a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot január 31-én, csütörtökön, este fél 7-től.

sznm resize

A Székely Nemzeti Múzeum 1875 óta látogatható. Ez a jelentős tudományos intézmény a székelység és a székelyföldi regionális örökség kutatását, bemutatását vállalta fel. A pecsétjében szereplő 1879-es évszám annak emlékét őrzi, hogy ekkor került a székelység közös tulajdonába. Jelenleg a legnagyobb, Magyarország jelenlegi határain kívül eső magyar közgyűjtemény, egyben Kovászna megye és Székelyföld egyik fontos turisztikai látványossága.

A romániai múzeumi hálozatban regionális besorolású, fenntartója Kovászna Megye Tanácsa. Munkáját segíti a kilencvenes években bejegyzett Székely Nemzeti Múzeum Alapítvány is.

 A Kós Károly által tervezett sepsiszentgyörgyi épületegyüttesben jelenleg könyvtár, temészettudományi, régészet-történelem és néprajzi osztály működik. Az intézményhez tartozik a sepsiszentgzörgyi képtár, a kézdivásárhelyi, a csernátoni, a baróti és a zabolai külső múzemi egység. A nemrég megnyitott Erdélyi Művészeti Központ szintén az intézmény részét képezi.

Az előadás helyszíne: Bukarest, Ballasi Intézet Bukaresti Magyar Kulturális Központ
Időpont: 2013. január 31., csütörtök, 18.30

Kimaradt?