Festum Varadinum – májusban ünnepelnek Nagyváradon

Május 7–21. között szervezik meg a XXVI. Festum Varadinum rendezvénysorozatot Nagyváradon. Az elő- és utórendezvényekkel együtt három hetesre nyúló, több mint 150 programot tartalmazó rendezvénysorozatról Koncsek Zita, a Varadinum Kulturális Alapítvány (VKA) vezetője, Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház menedzserigazgatója tájékoztatott csütörtökön.

Négy évvel ezelőtt kapott új köntöst a rendezvénysorozat, mondta Koncsek Zita, és az újítások folytatódnak. Az idei Varadinum – melyet a VKA a történelmi egyházakkal és civil szervezetekkel közösen szervez – programjában kitűnnek a Szent László-évhez és a reformáció 500. évfordulójához kötődő események, de arra törekedtek, hogy minden korosztály találja meg az érdeklődési körének megfelelő programot, hangzott el.

​Az egyik újításról Czvikker Katalin számolt be, aki elmondta, hogy a rendezvénysorozat színházi programjaira kétféle fesztiválbérletet árusítanak majd. A Varadinum A 50, a Varadinum B 60 lejbe kerül. A Varadinum alatt az Egri Gárdonyi Géza Színház két előadását – Verdi Traviatájának táncszínházi feldolgozása az Inversedance-el közösen és Páskándi Géza Vendégségét–, a békéscsabai Jókai Színház Macskajátékát, a szatmári Északi Színház Harag György Társulatának előadásában a Tévedések vígjátékát, a debreceni Csokonai Színház előadásában pedig a Művészetet és Udvaros Dorottya színművész koncertjét láthatják. A Varadinum A bérlet megvásárlói a Vendégség míg a B bérletéi Udvaros Dorottya koncertjét nézhetik meg, a többi előadásra mindkét bérlet érvényes.

A fiatalabb generáció felé is nyitnak, a magyar alternatív zenei élet képviselőit is meghívták Váradra, ez szintén újítás mondta Szabó Ödön. A koncertek a Gekkóban és a Moszkvában lesznek, de május 13-án a Bémer (ma Fedinand) teret is megtöltenék, ott például a Magashegyi Underground és a Beatrice szórakoztatja a közönséget, de Váradra várják többek között a Welhellót, a Kiscsillagot és Szikora Róbertet is.

Fontos szerepet kapnak a Nagyvárad és Debrecen 25 éves testvérvárosi kapcsolatához kötőtő programok, illetve a Szent László évhez és a reformáció 500 éves évfordulójához kapcsolódó egyházi programok is, mondta az ügyvezető elnök. Az idei Szent László zarándoklat a nagyváradi székesegyháztól a várig tart majd, míg a reformációra emlékező rendezvények napján a várban a debreceniek Erkel Ferenc Bánk bánját mutatják majd be szintén a várban.

Május 18-án, a Körösvidéki Múzeum megnyitásakor a debreceni Déry Múzeum néprajzi anyagából összeállított tárlatát láthatják majd az érdeklődők, de megtartják a hagyományos történészkonferenciát is. Ennek egyik érdekessége, hogy ezek anyagából három kötetet román nyelven is megjelentettek, ezeket is bemutatják majd.

Ismét lesz majális a vársáncban, hangzott el, ezen szintén bemutatkoznak majd az iskolák, a civil szervezetek, és fellépőknek is tudnak majd helyet biztosítani, hangzott el. A szervezők ígérete szerint hamarosan elérhető lesz on-line is a Festum Varadinum programfüzete, melyet tízezer példányban nyomtatnak ki. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?