„Kifordított” múzeummá válik április utolsó vasárnapján a bonchidai Bánffy-kastély

A nemzetközi Műemléki Világnap megünnepléséhez a bonchidai Bánffy-kastély is csatlakozik. Április 30-án, vasárnap Nyitott Kapuk Napot szervez a helyszínen a Transylvania Trust Alapítvány, az ARTEC című európai projekt keretében.

11 órától nyílik meg a kastély főépületének 21 ablakába helyezett installáció. A kiállítás 21 művet tartalmaz, amelyek közvetlen vagy metaforikus módon viszonyulnak az emberiség évszázadaihoz. A kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem Fotó-, videó- és számítógépes képfeldolgozás Kar diákjai dr. Kalló Angéla egyetemi adjunktus koordinálásával alkotásaikkal kifordított múzeumot hoznak létre, hiszen a bent kint lesz, a múlt pedig az újraértelmezés által jelenné válik.A kiállítás-megnyitó után vezetett sétákon ismertetik a kastély történelmét, 12 és 15 órától román, 13 és 16 órától magyar nyelven. Az érdeklődők megtekinthetik a kőtárat és a tavaly ősszel megnyitott Művészetek és Mesterségek Központot, értesülhetnek az alapítvány 2017-es tevékenységeiről is, vagy ha egyszerűen csak kikapcsolódásra vágynak, eltölthetnek pár órát az erdélyi Versailles varázslatos környezetében.

Az ICOMOS (Műemlékek és Helyszínek Nemzetközi Bizottsága) és az UNESCO által 1983-ban életre hívott nemzetközi Műemléki Világnap az épített örökség védelmére hívja fel a figyelmet.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?