Változatos versünnep Csíkszeredában

Spárgára fűzött költemények és sok szavalat – ez jellemzi a Magyar Költészet Napját Csíkszeredában. Az éppen most zajló esti gálát megelőző eseményeket foglaltuk össze.

Papírra nyomtatva és széltől pörgetve, valamint szavalatokban, és tavaszi napfényben fürdött a versünnep Csíkszeredában. Miután az ünnep előestéjén az alaphangulatot a Pro Cultura Siculi zenés-verses esttel alapozta meg, a kedd délelőttöt két, helyszínileg szomszédosan megszervezett szabadtéri esemény töltötte ki. Egyrészt a Csíki Játékszín művészei az Arany János bicentenárium apropóján tisztelegtek négy balladával a színháznak is otthont adó Városi Művelődési Ház lépcsőin. A tavalyi ünnepen ezt szomorkás szemerkélő esőben hallgathattuk, ezúttal a Petőfi Sándor Általános Iskola elsőseit is kihozta tanítónőjük közösen ünnepelni a csiklandozó napsugarak fényében.

A közel félórás műsort követően a padokon maradó idősebb hölgyektől kérdezősködtünk, hogyan ünnepelnek. Mint elmondták, interneten követték a program-előjelzéseket, és szeretettel jöttek idén is mindenre. Egyébként marasztalni is próbáltak, abban a meggyőződésben, hogy a programnak még nem lehet vége, „túl rövid volt” – osztották meg érzékelésüket.     

A színház előtt összegyűltek kellemes meglepetésben részesülhettek a szomszédos Megyei Kulturális Központ épülete felé sétálva. Itt ugyanis, a kivirágzott aranyesőkben gazdag kert tetején kifeszített spárgán verseket pörgetett a szél – mint imazászlókat. A nyitott ég alatti szép versválogatást a kulturális intézmény munkatársai fűzték föl, és arra biztattak mindenkit: akár krétával, írjanak ma egy verset maguk is, fotózzák le, töltsék föl közösségi oldalakra.

Öröm volt olvasnom a sorban a gyergyószárhegyi Rafi Lajos költeményét. Arra gondoltam: a négy éve vonat által elgázolt – akkor 42 éves –, sokunk által kedvelt cigány költő ma biztosan összemosolygott József Attilával odafönn.

A költészetnapi szemlénk során benézve az Agora Alapítvány által szervezett szavalóversenyek helyszíneire, a Kájoni János megyei könyvtárban éppen egy József Attila Kész a leltárt hallhattunk. Egyébként 39 diák, és 9 felnőtt állt a zsűri elé itt, a volt szakszervezeti házban pedig mintegy 70 szavaló mutatta meg tehetségét. A közülük kiválasztott rangsor élére kerülők mutatkoznak be a jelenleg zajló ünnepi gálán, melyet a Role együttes a Csíki Moziban szervezett meg, hagyományosan. Az esten a szervező együttes mellett az Ego sum dalait is hallgathatja a közönség.

Kapcsolódók

Kimaradt?