Giger-retrospektív - az Alient tervező művészt mutatja be a 16. TIFF

Biomechanika, szürrealizmus, sötét lények és futurisztikus tárgyak – mindez jellemző a svájci H.R. Giger művészetére, amelynek egyik közismert terméke az 1979-es Alien című sci-fiből ismert szörny, amelynek tervezéséért Oscar-díjat is kapott.

A 16. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (június 2. és 11. között szervezik meg Kolozsváron) két, Ridley Scott által rendezett Alien-részt is levetít (1979-ből és 2017-ből), emellett olyan filmeket is, amelyek a művész alkotófolyamatát mutatják be.A fesztivál vendége lesz Zev Deans rendező, aki egy Gigernek szentelt fesztivál szervezője és Leslie Barany, az elhunyt művész egykori ügynöke és jóbarátja.

A TIFF művészeti igazgatója, Mihai Chirilov elmondta, hogy a retrospektív tömböt a New York-i Művészeti és Design Múzeum 2015-ös kiállítása inspirálta.

H.R. Giger (1940 – 2014) kémikus családba született a svájci Churban, építészetet és ipari formatervezést tanult, sajátos stílusát, sötét, szürreális, biomechanikus tájképeit az aerográfia felfedezése után fejlesztette ki. 1977-ben megjelent Necronomicon című könyve bűvölte el annyira Ridley Scottot, hogy felkérte az Alien című film látványtervének elkészítésére. Giger a Poltergeist II, Species című filmhez is tervezett tárgyakat és Alejandro Jodorowsky legendás, soha el nem készült Dune című filmtervéhez is készített vázlatokat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?