Szombaton adják át az „erdélyi Oscar-díjakat”, vagyis az EMKE díjait

Szombaton szervezi meg az Erdélyi magyar közművelődési egyesület éves közgyűlését és díjátadó gáláját a kolozsvári Bánffy Palota Tonitza termében. Az EMKE-díjakat minden évben az erdélyi magyar kulturális- és közélet jeles képviselői kapják, akik munkájukkal hozzájárulnak a romániai magyar közösség szellemi értékeinek gyarapításához, megőrzéséhez.

11 órakor kezdődik a közgyűlés, amelyen a szabadkai Görög Sisters zongoraduó is részt vesz, majd délután 3 órától adják át az EMKE díjakat és díszokleveleket. A gálán a Guttman Mihály Pedagóguskórus is közreműködik.Az EMKE díjazottjai a következők:

A Balázs Ferenc-díjat Balázs Sándor unitárius lelkész több évtizedes önzetlen közösségi szolgálatáért, a Romániai Falugondnokságok Szövetsége lélekmentő tevékenységének a megszervezéséért és működtetéséért kapja.

A Bányai János-díjat dr. Kinda István néprajzkutató, főmuzeológus veheti át rendszeres terepkutatásaiért, módszeres örökségfeltáró és múzeumszervező munkásságáért.

A Janovics Jenő-díjat idén Essig József fotóművész, szerkesztő-operatőr kapja a kultúra és civil kezdeményesek területén nyújtott szerteágazó tevékenységéért.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Benedek Árpád néptáncoktató részére – a nagyváradi gyermek- és ifjúsági táncházmozgalom több mint tizenöt éve tartó lelkes szervezéséért, irányításáért – Kacsó András-díjat adományoz.

A Kun Kocsárd-díjat Marius Tabacu veheti át az erdélyi magyar kultúra minőségi román tolmácsolásáért, a széleskörű magyar-román kultúracsere elősegítésében vállalt kiemelkedő munkásságáért.

A Gr. Mikó Imre-díj idén Nagy Péteré, aki közügynek és szívügyének tekinti a nyomdászatot, a szakmai utánpótlást, múltunk és jelenünk dokumentálását.

Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Kopacz Katalin-Mária részére – a hazai magyar könyvtárügy szolgálatában kifejtett érdekképviseleti, közösségépítő és szervezői tevékenységéért – Monoki István-díjat adományoz.

A Nagy István-díjat Kállay Miklós Tünde zenetanár, karnagy veheti át az erdélyi magyar kórusmozgalomban, a magyar közösség érdekében kifejtett több évtizedes, kiemelkedő művészi és kiváló, önzetlen oktatói tevékenységéért.

A Spectator-díjat Nagy Miklós Kund kapja a teljesítményt elismerő, a törekvést méltató mértéktartó, higgadt és bíztató szavaiért, a szellemi értékteremtés melletti évtizedes síkra szállásért.

A Szolnay Sándor-díjat Gergely Zoltán szobrászművész veheti át az erdélyi magyar közösség érdekében kifejtett, a hagyományokat a legmodernebb művészi törekvésekkel ötvöző, kiváló alkotómunkája elismeréseképpen.

Emellett az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület Beder Tibor részére – a szervezet alelnökeként végzett odaadó közművelődési és a civil szerveződést elősegítő tevékenységéért és az erdélyi magyar–török történelmi kapcsolatok ápolásáért – tiszteletbeli tagságot adományoz.

 A rendezvény délután fél hatkor a Csodálatos tanúságtétel. Vizi E. Szilveszternek sok szeretettel Erdélyből című könyv bemutatójával zárul, a szerkesztő, dr. Ábrám Zoltán, és az ünnepelt jelenlétében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?