Halmazállapotokból készült „tükröt” állítottak ki Csíkszeredában

Azúr Kinga csíkszeredai származású, gyerekkorában Magyarországra települt képzőművész műveiből nyílt kiállítás csütörtök este a csíkszeredai Kossuth utcai galériában. A Fordított tükör címet viselő tárlatot Túros Eszter művészettörténész nyitotta meg.

Önálló tárlattal mutatkozott be szülővárosának Azúr Kinga képzőművész, aki 1988-tól él Magyarországon. Középiskolás tanulmányait – akkor még Hajdú Kinga néven – a pécsi Művészeti Szakközépiskolában végezte, utána a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karának szobrász szakán végzett, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász szakán fejezte be tanulmányait, és fölvette nevébe a képein is gyakran jelentkező színt: az azúrt.A csütörtök esti Fordított tükör címet viselő tárlaton Azúr Kinga a vonalszobrait és – a megnyitószöveget mondó Túros Eszter művészettörténész kifejezésével - „pacázott alakzatait” állította ki a Csíki Székely Múzeum által a Kossuth utcai galériában szervezett tárlaton.

Mint elhangzott: lelkiállapotokat kifejező, formákba, halmazállapotokba tömörülő belső folyamatokat láthatunk, melyeknek különböző nézőpontból más-más arcukat mutatják, ahol az anyag valamilyen fokú felszabadulása és az egész általunk látott világ illékonysága és káprázatszerűsége megvalósulhat.A tárlaton falra rögzített önéletrajz mottójaként így vall Azúr Kinga saját művészetéről: „Mindig vonzódtam a paradoxonokhoz. Érdekelt hogyan lehet a bennem rejlő ellentmondásos légies, mégis szikár dinamizmust formailag kifejezni. Úgy érzem, ha egyazon térben a két szélsőség közé mégis sikerül valamiféle harmóniát teremtenem, akkor az közel lehet az igazsághoz.” Az anyagokkal kísérletező képzőművészt saját bevallása szerint az érdekli: hogyan lehet a benne rejlő, „ellentmondásos légies, mégis szikár dinamizmust” formailag kifejezni.Mint megtudtuk, a kiállítót régóta foglalkoztatják az olyan természetes „véletlen” jelenségek, mint az aszfalt repedezései, a festék különböző amorf mintákba kopása a régi épületek falain. A nagy mesterek által művészettörténetileg jegyzett technikával, kiállított képein maga is azzal kísérletezik: milyen formákat, ritmikát, dinamikát eredményez egy megdöntött felületen, különböző állagú és színű festék véletlenszerűen folyva, vagy a fújó szél által, illetve saját beavatkozásával irányítva.

Az eseményen közreműködve költeményeket olvasott fel Ráduly Beáta színművész.

Kapcsolódók

Kimaradt?