Emlékkiállítás nyílt Marosvásárhelyen Haller József alkotásaiból

Emlékkiállítás nyílt a marosvásárhelyi Bernády Házban a március elején elhunyt Haller József munkáiból. Mint kiderült, a művész január 24-én szerette volna e mostani kiállítást megszervezni, de betegsége megakadályozta ebben, így a családja most már emlékkiállításként szervezte meg az eseményt.

Már évekkel ezelőtt kerek egész volt ez az életmű – mutatta be a tárlatot Nagy Miklós Kund, a Bernády Ház házigazdája, aki elmondta, folyton bővült, gazdagodott Haller József alkotásainak gyűjteménye, de nem változott. Olyan műveit állították ki a családtagjai, amelyek bármilyen kiállításon megállták volna a helyüket, de mégis kimaradtak.Így most látható az egészen korai korszakából származó grafika-sorozata, sőt még a szobraiból is néhány, hiszen eredetileg szobrásznak készült. Hat évtized munkásságát nehéz bemutatni egy tárlaton, annyi műalkotás maradt még a hagyatékában, hogy akár három hasonló kiállítást is lehetne szervezni azokból – mondta a nemrég elhunyt művésznek fia, Haller István. 

Haller József szeretett dolgozni, sokat is dolgozott, ha valakit olyan szerencse ért, hogy bent lehetett a műtermében és megfigyelhette őt munka közben, az láthatta, milyen módszer szerint alkotott: a legnagyobb mélységekbe is képes volt alászállni, illetve a magasságokba is felemelkedni – mondta Nagy Miklós Kund.

Miután a szobrászatot abbahagyta, olajjal kezdett dolgozni, de festményeivel soha nem volt megelégedve, úgy érezte, hogy még mindig nem lehet befejezni azokon a munkát, állandóan talált javítanivalót. Végül a grafikában találta meg azt a precizitást, amely az ő sajátossága volt. Még reszkető kézzel is, ha a tussal meghúzta az első vonalat, olyan pontos rajzokat készített, amelyeken már nem volt javítanivaló.

Haller István elárulta, hogy édesapja nem szeretett címet adni a festményeknek: mindenkinek azt mondjon az alkotás, amit éppen lát benne. „Mikor egy vendég megkérdezte, hogy mit ábrázol az a kép, amelyet néz, édesapám azt válaszolta, hogy nem többet és nem kevesebbet, mint amit lát azon. De amikor kérte, hogy mégis írja le neki, hogy mit akart az alkotásával mondani, azt mondta, ha leírná, akkor író lenne és nem képzőművész” – idézte az édesapja véleményét, amelyet a kiállítás szervezésekor is tiszteletben tartottak, bár Haller József a szokás hatalmának engedve a kiállításain rendszerint címeket is írt az alkotásai alá.

Mint megtudtuk, a család szeretne egy virtuális galériát is létrehozni Haller József alkotásaiból. A pénteken megnyílt kiállítás két hétig látható a Bernády Házban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?