Bántalmazott egy kolozsvári magyar színésznőt az ukrán rendező

Az egyik színésznő elleni verbális és fizikai agressziót vizsgálta a rendőrség pénteken a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületében, Henrik Ibsen Rosmersholm című darabjának a bemutatója idején. Az agresszor a darab rendezője, Andrij Zsoldak volt. Tompa Gábor igazgató a Maszolnak nyilatkozva „színházi belügynek” minősítette az incidenst.

Megjelent a rendőrség péntek este a Kolozsvári Állami Magyar Színház épületében Henrik Ibsen Rosmersholm című darabjának a bemutatója idején. A hatóságokat az intézmény egyik alkalmazottja riasztotta, miután az előadás rendezője, a Berlinben élő ukrán Andrij Zsoldak a szünetben agresszíven lépett fel a produkció egyik szereplőjével (egy színésznővel) szemben.

A Krónikának a rendőrség szóvivője elmondta: a helyszínre küldött rendőrök csak az áldozat kollégáival tudtak beszélni, hiszen zajlott a bemutató és a bántalmazott színésznő a színpadon volt. A rendőrök az ügyben meghallgatott színészekkel azt üzenték az áldozatnak, hogy kérjen törvényszéki orvosi látleletet, és tegyen feljelentést az ügyben. A lap szerint a bemutató utáni állófogadáson az ötszereplős előadás három színésze nem jelent meg.

Az érintett színésznő nem kívánt nyilatkozni a sajtónak az ügyről, csak annyit közölt, hogy a belső munkafolyamat részének tekinti a történteket, és mihamarabb el szeretné felejteni. Közölte, nem tesz rendőrségi feljelentést az ügyben.

A darab szereplője, Bodolai Balázs a Maszolnak elmondta, nem érti, hogy miért kerít ekkora feneket a sajtó a színházi incidensnek. Viszonyulását azzal indokolta, hogy „nem sérült meg senki”. A színész részleteket sem kívánt elárulni a történtekről. „Ha jól értettem, maga az érintett sem akart nyilatkozni az ügyről, a rendőrséget sem ő hívta ki. Tiszteletben tartom az álláspontját” – magyarázta.

Tompa: ez a színház belügye

Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója a színház belügyének tekinti az incidenst, szerinte nem történt olyasmi, ami nyilvánosságra tartozna. „A parlamentben sokkal keményebb dolgok is történnek, amikor összeverekednek politikusok” – nyilatkozta a Maszolnak. Szerinte mindössze annyi történt, hogy a szenvedélyes rendező kissé elragadtatta magát.

„Andrij Zsoldak kiabált a színésznőre, majd odalépett hozzá, és megrázta a vállát. Nem történt olyan jellegű bántalmazás, ami akár rendőrségre, akár nyilvánosságra tartozna” – magyarázta az igazgató. Tájékoztatása szerint a rendőrséget az ügyelő hívta ki. „Túldimenzionálta a történteket, elhamarkodottan cselekedett, az érintettek megkérdezése és a vezetőség értesítése nélkül” – fogalmazott Tompa.

Az igazgató elmondta, már zajlott az előadás második része, amikor megérkezett a színházba a rendőrség. „Azt kérdezték, van-e valamilyen panasz. Panasz azonban nem volt, mert az érintett színésznő nem kívánt panaszt tenni a rendező ellen” – mondta a színház vezetője.

Tompa Gábor a Krónikának arról is beszélt: csak akkor indítanak belső kivizsgálást az ügyben, ha az érintett fél azt mondja, hogy bántalmazás történt, és ennek bizonyítható nyomai vannak. "Nagyon nehéz, kemény volt a folyamat, a rendező olyan dolgokat kért, amelyek a korlátaikat feszegették. Mindenki, még azok is, akik kikerültek a szereposztásból, hálásan gondolnak a folyamatra mint olyanra, amelyben nagyon rég nem volt részük" - idézte a lap az igazgatót.

Az előadást meghirdető két héttel ezelőtt tartott sajtótájékoztatón Andrij Zsoldak elmondta: a kolozsvári társulat 17 színészével kezdte el a próbafolyamatot, közülük hatan maradtak a produkcióban. Hozzátette, háromrészes, hatórás előadást tervezett, de pár nappal korábban úgy döntött, hogy csak az első és a harmadik résszel állnak a közönség elé.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?