Bábszínház Sepsiszentgyörgy perifériáján

Különleges produkcióval készül a Bábszínház Világnapjára a sepsiszentgyörgyi Cimborák társulat. Március 21-én több éves hagyomány szerint a magyar nyelvű bábszínházak megünneplik a bábszínházi világnapot és rendhagyó helyszíneken várják a közönségüket. A Cimborák társulat „Bábszínház a periférián” címmel Sepsiszentgyörgy perifériáján lévő lakónegyedekben, köztéren mutatja be a „Három kismalac” című bábszínházi előadását.

A négyszereplős bábelőadást kedden, 11 órától a Csíki negyedi Bertis előtt játsszák majd 15 órától a sepsiszentgyörgyi Állomás negyedben, a Piac melletti játszótéren várnak minden bábszínház-szerető kicsit és nagyot.Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb bábos generációra.

A sepsiszentgyörgyi Cimborák bábszínház „A három kismalac” című előadását Nagy Lázár József rendezte, Lukács Emőke, Páll Gecse Ákos, Szucher Ágnes és Vincze Tímea bábosok játsszák. „Idilli környezetben három kismalac játszik önfeledten, addig amíg egyikük fejéből kipattan a nagy ötlet: építsenek házat! A másik két malac rábólint az ötletre, hisz a házépítés remek móka, csakhogy önmagától jön a kérdés: miből? Dönteni kell, mert nem mindegy, hogy szalmából, vesszőből, vagy téglából épül a ház. „Minden döntésnek van következménye. Erről szól ez a történet: a döntésekről – legyen az jó vagy rossz, akár elhamarkodott – és ezeknek a következményeiről, főleg akkor, amikor még ebben az idilli környezetben is ott ólálkodik a farkas!”, írja a darabról a sepsiszentgyörgyi bábszínház.

A Cimborák bábszínház célja, hogy Sepsiszentgyörgy és Kovászna megye gyermekközönségét művészi igénnyel készülő bábelőadásokkal lássa el, hogy óvodásoknak, kisiskolásoknak illetve középiskolásoknak szóló előadásokat készítésen. Törekvéseik kiterjednek a népmesék, néphagyományok kiemelkedő jelentőségének, ezek identitásformáló tulajdonságának, kultúraépítő és kultúra megőrző jellegének tudatosítására. Elek apó példáját követve, a Cimborák Bábszínház közössége úgy érzi, továbbra is kötelessége a népmesékkel való foglalkozás, ezek megismerése és megismertettetése a felnövekvő és felnőtt nemzedékekkel. Ezt a célt szolgálja a Bábszínház világnapi lakónegyedi előadássorozatuk is.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?