Megújítják együttműködésüket a magyarországi és erdélyi anyanyelvápolók

Megújítja együttműködési megállapodását az Anyanyelvápolók Szövetsége az Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetségével - közölte Juhász Judit, a magyarországi szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel. Az új megállapodást szombaton a 22. alkalommal megrendezett Aranka György Nyelv- és Beszédművelő Verseny helyszínén, a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceumban írja alá a magyar nyelv örökségét ápoló két szervezet vezetője, Juhász Judit és Péntek János.

Juhász Judit elmondta: az együttműködés arra a felismerésre épül, hogy az anyanyelvvel és a nyelvhasználattal kapcsolatos gondok és tennivalók ugyan nem azonosak, de mégis közösek az anyaországban és a határon túli magyarok lakta területeken. „Szövetségünk célja, hogy támogassa az erdélyiek mindennapi küzdelmét az anyanyelv megtartásáért, a szabad nyelvhasználatért, az asszimiláció okozta sorvadás ellenében” - fogalmazott.

A megállapodás a folyamatos együttműködést, a kölcsönös tájékoztatást, a kiadványcserét, valamint szakmai rendezvények, képzések közös szervezését tartalmazza.

Juhász Judit kiemelte: a két szervezet 2001-ben írta alá az együttműködési megállapodását, azóta igyekeznek erkölcsi, szakmai és anyagi támogatással is segíteni az erdélyi társszervezet munkáját. Az együttműködés eredménye az is, hogy az erdélyi anyanyelvi versenyek legjobbjai ma már nem külön kategóriában mérettetik meg magukat a Kazinczy Ferencről elnevezett szép magyar beszéd verseny döntőjében, hanem együtt a magyarországi diákokkal - fűzte hozzá.

Hangsúlyozta: amellett, hogy az Anyanyelvápolók Szövetsége támogatja a tanárok, szakkörvezetők felkészítését is a Kazinczy-versenyre, segítséget nyújtanak különféle erdélyi nyelv- és műveltségápoló rendezvények, például a Magyar Nyelv Napjai elnevezésű programsorozat szervezéséhez is.

Juhász Judit kitért arra is: Erdély mellett Ukrajnában is működik társszervezetük, az Anyanyelvápolók Kárpátaljai Szövetsége. Számukra is különösen fontos az anyaországi támogatás, főleg most, amikor a tervezett ukrán nyelvtörvény miatt veszélybe került a magyar nyelvű oktatás.

Kapcsolódók

Kimaradt?