Sepsiszentgyörgyre érkezik a Szász Endre-kiállítás

Szász Endre csíkszeredai születésű művész válogatott műveiből nyílik kiállítás kedden 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumban. A művész hagyatékának egy jelentős részét 2009 óta a miskolci múzeum gondozza.

A Papszeren hét éve fennálló állandó kiállításból most egy utazó változat készült, amely fél év alatt több helyszínen kerül bemutatásra Székelyföldön, Gyergyószentmiklós és Csíkszereda után most Sepsiszentgyörgyön is. E vándorkiállítás Szász Lula, a művész felesége által gondozott hagyatékból, valamint a miskolci Herman Ottó Múzeum gyűjteményeiből nyújt válogatást.A kiállítást dr. Pusztai Tamás PhD, a miskolci Herman Ottó Múzeum igazgatója nyitja meg és Pirint Andrea művészettörténész, a kiállítás kurátora mutatja be. Az eseményt Vargha Mihály, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatója köszönti.

A tárlatot kísérő katalógusszövegben ez olvasható összefoglalásképpen a művészről: „Szász Endre munkássága különös része a magyar művészetnek. Az 1950-es években könyvillusztrációival aratott sikereket, majd érdeklődése egyre inkább a festészet felé fordult, és sajátos festőtechnikájával, ugyanakkor képeinek szürrealisztikus világával hívta fel magára a figyelmet. Látvány- és díszlettervezőként a filmszakmában is letette névjegyét, de neve talán leginkább a 80-as évekbeli, Hollóházán végzett tevékenységével, a porcelán széles körű felhasználhatósága és népszerűsítése terén elért eredményeivel forrott össze.”

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?