Gyertyás felvonulással tisztelegtek Nagyszalontán Arany János előtt

Gyertyás felvonulással tisztelgett csütörtök este Nagyszalonta lakossága a városban kétszáz évvel ezelőtt született Arany János nagysága előtt.

A bicentenárium nagyszalontai ünnepségsorozata délután a város központjában álló szoborparkban kórusművekkel, szavalatokkal, majd Arany János szobra megkoszorúzásával folytatódott.A költőt egy lócán ülve megjelenítő szobor mellett mondott beszédében Cseke Attila, az RMDSZ szenátora többek között arról beszélt, hogy Arany János életpályája bizonyság arra, hogy szorgalommal és kitartással a legszerényebb lakból is el lehet jutni az akadémia nagyságáig. „Soha nem fakuló költészete pedig azt példázza, hogyha a tudás és a tehetség az anyanyelv és a szülőföld iránti alázattal párosul, akkor halhatatlan, elpusztíthatatlan lesz az eredmény” - fogalmazott Cseke Attila.

A csütörtöki rendezvény keretében bemutatták az Arany Szalontája, Szalonta Aranya című albumot is. Dánielisz Endre nagyszalontai helytörténész, Faggyas Sándor újságíró és Patócs Júlia, a nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület elnöke művét a Méry Ratio Kiadó adta ki a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítványa támogatásával. Az albumot bemutató Jankovics Marcell művelődéstörténész, rajzfilmrendező szerint a könyv „kedvcsináló” olyanok számára, akik jobban meg szeretnék ismerni Arany Jánost, igényes kivitelezésben: például a könyv betűtípusát is úgy választották, hogy az a költő kézírására hasonlítson.

A rendezvényen felszólaló Németh Szilárd országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy Nagyszalontán az Arany-emlékévben nyithatja meg kapuit a magyar kormány támogatásával már felépült kollégium, amely a dél-bihari szórványban élő magyar gyermekek számára teremti majd meg az anyanyelvi továbbtanulás lehetőségét. Úgy vélte: a kollégium és az Arany János Gimnázium biztosítja, hogy a költő születésének a háromszázadik évfordulóján is beszéljenek a városban magyarul.A bicentenáriumi nagyszalontai rendezvénysorozat este a nagyváradi Szigligeti Színház Honnan és hová - Arany János költészete című előadásának a bemutatásával zárul.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?