A Váltóáram szerzője, Szöllősi Mátyás volt a Látó vendége Marosvásárhelyen

Első prózakötetét mutatta be hétfőn Szöllősi Mátyás budapesti író Marosvásárhelyen, a Látó Irodalmi Játékok keretében. A kötet kilenc elbeszélést tartalmaz, amelyek kötődnek egymáshoz, de külön-külön történetként is olvashatók. Az Orion csillagkép egyik csillaga felrobban és bevilágítja a Földet, olyannyira, hogy két hétig éjszaka sincs sötétség. Megvilágít olyan dolgokat is, amelyek egyébként lehet, hogy nem kerültek volna előtérbe. 

A kötet történetei Szabó Róbert Csaba szerint nyomasztóak, a gyász, a halál, a kilátástalanság, a boldogtalanság, a csalódás, a várakozás a kulcsszavaik, bár a szerző szerint ezek hitelesek és az olvasó remélhetőleg nem azt érzi, hogy nagyon szomorúak.Szöllősi Mátyást a Látó szerkesztője faggatta, elsősorban arról, hogy milyen tapasztalatokból, élményekből gyűlt össze a kötet anyaga, hol járt, kikkel találkozott, milyen interjúkat készített a szerző, amelyek mind hozzájárultak ahhoz, hogy egy ilyen kötetet tegyen le az olvasók asztalára.

Szöllősi Mátyás élményekben nem szűkölködött, mesélt az oroszországi útjairól, a tizenegyezer kilométeres túráról, amely során a honfoglalás előtti régészeti kutatásokat végezték és ő kollégáival dokumentálta azt. Háromszáz sírt találtak, amelyek az etel-közi leletekkel hozhatók összefüggésbe – mondta. Szöllősi riportjai, amelyek az út során készültek, olvashatóak világhálón, szépirodalmi értékűek – hívta fel a figyelmet Szabó Róbert Csaba.

Szó esett a beszélgetésen a Budapest katalógusról is, amely olyan portrékat, interjúkat, fotókat tartalmaz, amelyek Budapest utcáin készültek, egyszerű emberekkel, akik életükről mesélnek, a várossal való kapcsolataikról. A szerző spontán módon szólítja meg az embereket, beszél nekik a projektről, majd interjút készít velük. Volt interjúalany, aki másfél órát beszélt, és volt, aki öt percet – ismertette a projekt érdekességeit Szöllősi.

Szöllősi Mátyás (1984, Budapest) Önálló verseskötetei: Aktív kórterem (Parnasszus, 2010), Állapotok – negyvenöt töredék (Kalligram, 2011). Íróként mindhárom műnemben alkot. Fotóriporterként is dolgozik. Örkény István-ösztöndíjas és a Budapest Katalógus szerkesztője.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?