Jelenvaló múlt elevenedik meg Buksa Éva Mária történelmi drámáiban

Legújabb, – a sorban a harmadik – drámakötetét tette az olvasók elé Buksa Éva Mária marosvásárhelyi nyugalmazott magyar tanár, aki ez alkalommal Bodor Péterről, Bölöni Farkas Sándorról és Orbán Balázsról írt színdarabot. A kötetet a szerző jelenlétében a Deus Providebit Tanulmányi Házban mutatták be nagy érdeklődés közepette.

Buksa Éva Mária fontosnak tartja megismertetni a múltat, a magyar történelem nagy személyiségeit az olvasókkal, ezért úgy véli, drámában mutatja be azok élettörténetét, egy-egy érdekesebb életképet merevít ki, ír hozzá párbeszédet, teremt drámai jeleneteket. Írásait, mielőtt azok köny formájában is megjelennének, hosszas kutatómunka előzi meg, könyvtárban, levéltárban dokumentája egy-egy szereplője személyét, életeseményeit, körülményeit, ahol élt, dolgozott, vagy meghalt.

Történelmi színjátékok és históriák címmel jelent meg első kötete, amelyben Mátyás királynak, II. Rákóczi Ferencnek és Mikes Kelemennek, Bocskai Istvánnak, Apáczai Csere Jánosnak, Kőrösi Csoma Sándornak, Bolyai Farkasnak és Bolyai Jánosnak állít emléket, élettörténetüket drámában örökíti meg. A Mátyás királyt és a II. Rákóczi Ferencet bemutató színműiért a Magyar Írószövetség kiemelt elismerésben részesítette, ahogy szerzői tevékenységét az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület is díjazta.

Üzen a múlt című, második drámakötetében Baróti Szabó Dáviddal, Bernády Györggyel, Kazinczy Ferenccel, Benedek Elekkel és Petőfi Sándor marosvásárhelyi látogatásával foglalkozik. Barót városa díszpolgárává avatta hálából a Szabó Dávid-drámájáért.

A most bemutatott kötet a Juventus Kiadó gondozásában jelent meg, és olyan legendás alakokat elevenít meg benne, mint a székely ezermester Bodor Pétert, akinek a neve minden marosvásárhelyi polgár számára ismert, leginkább az egykori zenélő kútról, vagy a Maroson átívelő fahídról. Legendák őrzik emlékét, – ezt örökíti meg Buksa Éva Mária A remények zátonyán, avagy A lángelme kálváriája című drámában. Az Új idők fuvallata Bölöni Farkas Sándorról szól, míg A székely lélek apostola, avagy küzdelem a jóért és igazságért című dráma Orbán Balázsról.

A könyvbemutatón Sebestyén Mihály történész vázolta a megelevenített történelmi korok jellegzetességeit, a címszereplők jelentőségét az adott kor politikai, társadalmi, kulturális és gazdasági viszonylataiban. Szucher Ervin, mint kiadóvezető kérdezte a szerzőt kötete megírásáról, az azt megelőző több éves kutatásairól, majd Kilyén László és Korpos András színművészek adtak elő jeleneteket a könyvből, és végül Aszalos Enikő operaénekes rövid fellépése zárta a könyvbemutatót. 

Kimaradt?