Nagy felbontásban tölthetők le a Metropolitan Múzeum gyűjteményéről készült fotók

Ezentúl szabadon letölthetők és felhasználhatók azok a digitalizált fotók, amelyek a New York-i Metropolitan Múzeum gyűjteményének egy jelentős részéről készültek - jelentette be az intézmény.

A múzeum kedden közölte, hogy a szabad hozzáférés biztosítására törekedve engedélyezi, hogy a gyűjteményében szereplő mintegy 375 ezer műalkotás fotóját ingyen, bármiféle korlátozás nélkül le lehessen tölteni.A lépésről beszámoló The New York Times példaként említette, hogy El Greco Szent János látomása című festményét is nagy felbontásban lehet letölteni a Met honlapjáról, mindenféle engedély nélkül.

"A gyűjteményhez való hozzáférési lehetőségek növelése már egy évtizede prioritást élvez. Húsz éve egy tudósnak még a katalóguscédulákért is tárgyalásokat kellett folytatnia" - mondta el Thomas P. Campbell, a múzeum igazgatója. Mostantól azonban bárki letöltheti a képeket közvetlenül a Met honlapjáról és úgy használhatja fel, ahogy akarja - fűzte hozzá Loic Tallon, a Met digitalizációs vezetője.

Campbell szerint a digitálisan hozzáférhetővé tett 375 ezer műalkotás a múzeum törzsanyagába tartozik. További 65 ezer műalkotást digitalizáltak még, de ezek nem szerepelnek a szabadon felhasználható anyagok között.

A Metnek egyébként mintegy másfél millió műalkotás van a birtokában, de a zömét még nem digitalizálták.

Nem egyedülálló, hogy egy ilyen nagy múzeum szabad felhasználást nyújt a digitalizált anyagához, a Washingtoni Nemzeti Képzőművészeti Galéria és az amszterdami Rijksmuseum is megtette korábban. Előbbi 45 ezer, utóbbi 150 ezer alkotás digitalizált képét engedi letölteni. A Modern Művészetek Múzeuma (MoMa) pedig tavaly gyűjteménye több ezer darabjának fotóját tette hozzáférhetővé az archívumából.

Kapcsolódók

Kimaradt?