A nácik által eltulajdonított festményt adott vissza az örökösöknek az FBI

Az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerdán New Yorkban ünnepélyes keretek között adta vissza egy Németországból elmenekült zsidó család hagyatékkezelőjének azon értékes festmények egyikét, amelyeket a nácik annak idején erőszakkal elvettek tőlük.

A New York-i Zsidó Örökség Múzeumában tartott ünnepségen az FBI egy XVII. századi németalföldi mester olajfestményét adta át a Max és Iris Stern Alapítvány képviselőinek. A Jan Franse Verzijl festette Fiatal férfi Bacchusként című festményt Max Stern műkereskedőtől vették el, s most a család hagyatékát gondozó alapítványnak szolgáltatták vissza.

Több mint nyolcvan évvel ezelőtt ugyanis a nácik mások mellett az ismert német zsidó galériatulajdonost, Max Sternt is arra kényszerítették, hogy - mielőtt száműzetésbe menekül -, eladja nekik a család mintegy 400 értékes festményből álló gyűjteményét.

Stern 1937 decemberében elhagyta Németországot és a kanadai Montréalban telepedett le, ahol híres műgyűjtő és műkereskedő lett. 1987-ben hunyt el, és gyűjteményét alapítványára és annak három haszonélvezőjére - a kanadai Concordia és McGill egyetemekre, valamint a jeruzsálemi Héber Egyetemre - hagyományozta. A gyűjteményben sok olyan, korábban az ő tulajdonában volt festmény is található, amelyet Sternnek sikerült az évtizedek alatt visszaszereznie. Számos értékes festménynek azonban nyoma veszett.

A Fiatal férfi Bacchusként a Stern-gyűjtemény tizenhatodik olyan darabja, amelyet az amerikai nyomozóknak az 1990-es évek vége óta tett erőfeszítéseik eredményeként sikerült visszajuttatniuk az alapítványnak.

Az FBI műkincsrablásra szakosodott részlegének egyik munkatársa 2015-ben egy New York-i kiállításon vette észre a most visszaszolgáltatott festményt, amely egy olasz galériatulajdonos birtokában volt. Az olasz műkereskedő nem ismerte az olajkép történetét.

Az amerikai külügyminisztérium egyik főosztályán hat munkatárs dolgozik azon, hogy felkutassa a nácik által egykor eltulajdonított műtárgyakat és egyéb javakat, köztük banki letéteket. A külügyminisztérium intendánsa, Maria Vullo a CBS televíziónak elmondta, hogy a németalföldi mester alkotásának visszaszerzése „kicsiny jelképes igazságszolgáltatás azoknak, akik megszenvedték a Holokauszt elmondhatatlan rémségeit”.

Kimaradt?