Megihlettek egy galériát a tiltakozók üzenetei: „tüntetés-múzeum” készül Kolozsváron

Facebookon gyűjti a romániai tüntetésekkel kapcsolatos tárgyi emlékeket a kolozsvári Z Angles Gallery. A hatodik napja tartó kormányellenes tiltakozáshullám során egyre többen vonultak utcára a nagyobb romániai városokban, egyre kreatívabb üzenetekkel és egyre változatosabb kellékekkel.

A tüntetés vizuális sokszínűségében besegített a designerek által kezdeményezett Art of Protest weboldal is, amelyről itt írtunk. Az oldalról származó poszterek sok helyen feltűntek a tömegben.

 

#rezistam#eplacutinstrada#oameni frumosi

O fotografie postată de Oana Jiglău (@jiglauoana) pe

Muzeul Între Bare

Sokan viszont saját ötletekkel érkeztek az utcára. Ezeket a kezdeményezéseket gyűjti a kolozsvári Z Angles Gallery. Az igazságügyi miniszter szállóigévé vált „Altă întrebare?” kérdésére utalva, amit a tüntetők Florin Iordache aroganciájának jeleként értelmeztek, és mémek egész sorát építették rá, a kezdeményezés a Muzeul Între Bare nevet viseli.Az utóbbi évtizedek legnagyobb romániai megmozdulása által felszínre hozott egyedi kreativitás lenyomatait, a tüntetéseken használt táblákat, kosztümöket, egyéb „kellékeket”, illetve az ezekről készült felvételeket a projekt Facebook vagy Instagram oldalán gyűjtik, illetve, ha erre lehetőség nyílik, akkor konkrét tárgyak formájában is. Ahogy a tüntetések kimenetele is nyitott, az is kérdés még, hogy a projekt kiadványban, kiállításban vagy multimédiás installációban folytatódik-e.

A Facebook-oldalon többen is osztottak meg már fotókat, illetve a kezdeményezők is több táblát, kosztümöt kértek már el készítőiktől, hogy a tüntetések lezárulása után a múzeum gyűjteményébe kerülhessenek. Például ezt a Miyazaki-rajzfilmből származó jelmezt is.A közösségi oldalakon böngészve több tüntetéssel kapcsolatos gyűjteményre bukkanhatunk. Antik Sándor képzőművész, performer például rajzot tett közzé a Facebook-oldalán és azt ígéri, hogy ezt minden nap folytatni fogja.

A Visual Artifacts Facebook-oldalon az amszterdami szimpátia-tüntetésről láthatunk fotógalériát, innen származik ez a fotó is:Dana Gonț blogján kétrészes gyűjteményt is találhatunk a tüntetők tábláiból. Innen származik ez a szimpatikus kutyus.Az Instagram közösségi oldal maga is egy hatalmas tüntetési relikvia-gyűjtemény, ha a #rezistam vagy #altaintrebare kulcsszavakra keresünk. 

 

#neamtrezit #altaintrebare #artofprotest #coruptiaucide #protest #thedaywegiveinisthedaywedie #rezist

O fotografie postată de Dragos Bucurenci (@bucurenci) pe

 

#altaintrebare #neamtrezit

O fotografie postată de Alexandra Brașov (@brasov_a) pe

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?