Hó végéig a Magyar Kultúra Napját ünneplik Hargita megyében

Hargita Megye Tanácsa, kulturális alintézményeivel karöltve, a Magyar Kultúra Napja alkalmából január második felében a megye számos településén kiállításokkal, könyvbemutatókkal, hangversenyekkel és tematikus előadásokkal kedveskedik az érdeklődőknek.

A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezés alkalmat teremt arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk értékeinknek, elmélyüljünk nemzeti tudatunk erősítésében, jobban megismerjük tárgyi és szellemi örökségünket.

A Hon a hazában elnevezésű rendezvénysorozatba bekapcsolódott a Hargita Megyei Kulturális Központ, a Kájoni János Megyei Könyvtár, a Hargita Megyei Művészeti Népiskola, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, valamint a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ. Az események nagy részére Csíkszeredában és Székelyudvarhelyen kerül sor, de Csíkkarcfalván, Farkaslakán, Gyergyószentmiklóson, Gyergyóalfaluban, Gyergyóditróban, Gyergyóremetén és Gyergyócsomafalván is bekapcsolódhatnak a kultúrakedvelők.

A Művészeti Népiskola Kamarazenekarának hangversenye Gyergyóalfalu Művelődési Házában lesz január 22-én, kedd 18 órától.

Műsoron:

Bihari János: Magyar táncok

Csermák Antal: Két magyar tánc

Johannes Brahms: Magyar táncok

Hubay Jenő: Csárdajelenet

Vittorio Monti: Csárdás

Kodály Zoltán: Magyar Rondo

Weiner Leó: Rókatánc

Köllő Ferenc: Népdalszvit

A koncertet a csíkkarcfalvi Művelődési Házban is meghallgathatják a zenekedvelők január 31-én, csütörtökön 18 órától.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezésében január 20 –26. között a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében gyűjteményes fényképkiállítás tekinthető meg a Galambfalva, Siménfalva, Románandrásfalva és Újszékely községben készült dokumentációs fotótáborok anyagából (2011–2012)

Január 21-én, hétfőn 17 órától a Maros Mezőségi Művésztelep gyűjteményes kiállítása nyílik meg Székelyudvarhelyen, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpontban. Megnyitja: Kovács Árpád művészettörténész és Czirjék Lajos, a művésztelep elnöke.

19 órától Kádár Melinda Székelytámadt vár és Bálint Ibolya Baráti kör című dokumentumfilmjét tekinthetik meg az érdeklődők a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag tárában.

szekelysegtortenete

Székelykeresztúron szintén ma, január 21-én 18 órától mutatják be A székelység története című könyvet. Méltatja: Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke és Raffai Emil, Székelykeresztúr polgármestere. Helyszín: Székelykeresztúr, a Molnár István Múzeum kiállítóterme.

Január 22-én, kedden 17 órától ünnepi koncertet ad az Udvarhelyszék Fúvószenekar Székelyudvarhelyen, a Művelődési Ház koncerttermében.

Január 23-án, szerdán 17 órától Kolumbán József szobraiból nyílik kiállítás Tengeri sugallatok címmel szintén Udvarhelyen, a Haáz Rezső Múzeum Képtárában. 19 órától a G. Caféban vers-estre várják az irodalom kedvelőit.

Ugyanezen a napon, vagyis szerdán 18 órától Farkaslakán Kék-arany vagy piros-fekete címmel Mihály János tart előadást a székely zászlóról a Római Katolikus Egyházközség hittantermében.

Január 24-én, csütörtökön 17 órától Székelyudvarhelyen is bemutatják A székelység története című könyvet, amelyet Borboly Csaba megyei tanácselnök és Bunta Levente, Székelyudvarhely polgármestere méltat majd. Helyszín: Székelyudvarhely, Polgármesteri Hivatal, Szent István-terem. 19 órától Fecső Zoltán: Udvarhelyszék természetvédelmi területei, Fábián Kornélia: Tanyasi világ Udvarhelyszéken és Bálint Ervin: Nagy-Küküllő a forrásvidéktől Balázsfalváig című dokumentumfilmjét vetítik a székelyudvarhelyi Városi Könyvtár látvány- és hangzóanyag tárában.

Kimaradt?