Változatos rendezvények Háromszéken a Magyar Kultúra Napján

Háromszéken könyv- és filmbemutatóval, koncerttel és szakmai előadásokkal ünneplik a Magyar Kultúra Napját.

Kézdivásárhelyen

már ma, hétfőn megszervezik az ünnepséget, ugyanis a Vigadóban 17 órától vetítik Jankovics Marcell Az ember tragédiája című animációs filmjét. Az animációs film Ádámnak és Évának a világtörténelmen keresztül megtett útját mutatja be. Jankovics Marcell nemcsak illusztrálta és megrendezte, hanem újra-, és átértelmezte, aktualizálta a magyar irodalom gyöngyszemeként számon tartott drámát.

embertragediaja

 Az egyes színeket a bemutatott kor technikáival jeleníti meg, így alakítva a madáchi színmű illusztrációját a maga sajátos, látomásos költészetével filozofikus álomvilággá. A Magyar Kultúra Napjának előestéjén, Madách Imre drámaíró születésnapján sorra kerülő eseményen jelen lesz Lakatos Mihály, Magyarország Kulturális Központja sepsiszentgyörgyi fiókjának igazgatója, beszédet mond Borcsa János irodalomkritikus.

Sepsiszentgyörgyön

a Magyar Kultúra Napja alkalmából Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár kedden 17 órától, a könyvtár Gábor Áron termében szervez kulturális eseményt, amelynek keretében bemutatják a Székelyföld települései című könyvsorozat első két kötetét: Háromszék honismereti bibliográfiája (1844--2012) és Zabola monográfiáját, valamint a Nagyjaink 2013 kiadványt, a sorozat ötödik kiadását. Az esemény zenei hangulatát a Plugor Sándor Művészeti Líceum vonósnégyese biztosítja.

magykultnap

Kovásznán

az Ignácz Rózsa Irodalmi Klub szervezi az ünnepséget kedden, 17 órakor a városi művelődési házban, ahol „műveltség jó sorsban ékesség, balsorsban menedék" címmel Szabó Álmos, a Szent Korona Lovagrend tagja tart előadást A Szent Korona iránti tisztelet címmel, ugyanakkor bemutatja a korona másolatát is.

Szentkorona

Az est folyamán közreműködik: a Kovászna–Vajnafalva Református Egyházközség Hozsánna Kamarakórusa, Gazda József tanár, író, kritikus, valamint Balogh István, Fejér Jonathán és Kelemen Álmos diákok.

Baróton

kedden 17 órától, a Városi Könyvtárban a Magyar Kultúra Napján Gaál Mózest ünneplik.

Gaal Mozes

E rendezvény a Gaál Mózes születésének 150. évfordulója tiszteletére meghirdetett emlékév megnyitója is egyben. Az egész évet felölelő rendezvénysorozattal a város a nagy szülöttjének életére és munkásságára emlékeznek.

Kedden 18 órakor Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár termében, a Magyar Kultúra Napja alkalmával „A média, mint híd Székelyföld és az anyaország között – Székelyföld a Duna Televízióban" címmel vetítéssel egybekötött közönségtalálkozóra kerül sor a Székelyföldi Stúdió munkatársaival. Meghívottak: Jakab Endre, Száva Enikő, Demeter Levente és Demeter Zoltán, a székelyudvarhelyi stúdió munkatársai.

Az Árkosi Művelődési Központ klasszikusgitár-koncertet szervez a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A marosvásárhelyi Beke István, a kolozsvári Gheorghe Dima zeneakadémia gitártanára kedden 19 órakor az árkosi Szentkereszty kastély dísztermében ad ünnepi koncertet.

Kimaradt?