57. Velencei Biennálé: a 90 éves Geta Brătescu életműkiállítása képviseli Romániát

A „Geta Brătescu – Jelenések” című projekt nyerte a Velencei Biennálén való részvételre kiírt pályázatot Romániában. A 90 éves vizuális művész munkái nem először lesznek jelen a rangos képzőművészeti eseményen.

A kétfordulós pályázat zsűrije 86,71 pontot adott a projektnek, amelyet Geta Brătescu mellett Magda Radu, Corina Bucea, Diana Ursan, Raymond Bobar, Dan Burzo, Frederic Eyl, Steffen Oestreich, Marian Manten jegyez. A pályázat résztvevői csütörtökig nyújthatnak még be óvást a zsűri döntésével kapcsolatban.Az alábbi videón a Bukaresti Kortárs Művészeti Múzeum és a spanyolországi Castillia y León Kortárs Művészeti Múzeum közös szervezésében létrejött 2013-as Geta Brătescu életműkiállítást mutatja be a kiállítás kurátora, Magda Radu.

Geta Brătescu 1926-ban született Ploieşti városában. Munkássága több képzőművészeti technikát felölel: grafikát, rajzot, kollázst, fotót és könyvillusztrációt. 1945 és 1949 között irodalmat hallgatott a Bukaresti Egyetemen, 1969 és 1971 között a Bukaresti Képzőművészeti Egyetem diákja volt. Művei a New York-I MOMA, a londoni Tate és a Bécsi Modern Művészeti Múzeum gyűjteményében is meghtalálhatóak.

Félévszázados karrierje során többször jelen volt már a Velencei Biennálén: 1960-ban a román pavilon csoportos kiállításában vett részt, 2013-ban pedig a központi pavilon kiállításában szerepelt Massimiliano Gioni kurátor meghívására.

Az 57. Velencei biennálét május 13. és november 26. Között szervezik meg, Viva Arte Viva címmel.

Amint az már 2016. szeptemberében kiderült, Magyarországot az 1956-ban született, Dunaújvárosban élő, Munkácsy Mihály-díjas Várnai Gyula „Békét a világnak” című projektje képviseli majd a Velencei Biennálén. A kiállítás a hidegháborús korszak egyik utópiáját, a világbéke eszméjét helyezi a jelen megváltozott viszonyai közé és arra hívja fel a kortárs közönség figyelmét, hogy a jövőképek valamikor pontosan körülírtnak hitt víziói végül utópiák maradtak. A kiállítás látványterve itt nézhető meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?