Így ünneplik a Magyar Kultúra Hetét Szatmáron

Szombaton kezdődik Szatmárnémetiben a XI. Magyar Kultúra Hete programsorozat. Az Ady Endre Társaság „Egycsillagú égbolt” című egyhetes rendezvénye az előző évek hagyományait folytatva számos színházi előadással, koncerttel, illetve történelmi előadással tiszteleg a magyar kultúra előtt.

Tóth-Páll Miklós színművész, az Ady Endre Társaság elnöke szerint az idei rendezvény is egy kiváló, minőségi és színes programmal várja a nézőket. A szervezők számára a január 21-e és 27-e közötti hét üzenethordozó jelenséggel bír, mivel 22-e a Magyar Kultúra Napja, 27-e pedig Ady Endre halának az évfordulója, így a Társaság kötelességének érezte ezt a hetet érdemben is kihasználni, amelyet egy kulturális programsorozatnál nem lehetne nemesebben megünnepelni.„Pilinszky János írja a Szög és olajban, hogy az ünnepeket, akár a csillagképeket Istentől kapjuk ajándékba. Az Ady Endre Társaságnak van egy működési alapszabályzata, aminek az egyik pontja a keresztényi értékrend ápolása és megőrzése, továbbá a Társaság mindig törekedett a magyar kultúra, a nyelvművelés és a magyar identitás megőrzésére is, ezért a Magyar Kultúra Hetének repertoárja is ezekhez az elvekhez igazodik. Már a tavalyi kiadáson is sikerült a nemzeti jelleget előtérbe helyeznünk, amelynek meg is lett az eredménye, mert szeretik az emberek, hogyha magyar témáról és kérdésekről is szó van a színpadon.” — mondta Tóth-Páll Miklós az esemény főszervezője. 

Az „Egycsillagú égbolt” - XI. Magyar Kultúra Hete rendezvénysorozat január 21-én 17 órai kezdettel a Szatmár Megyei Szakszervezetek Művelődési Házának kistermében a Máthé Kriszta: Apróka Eszponka című felolvasó-színházi produkciójával veszi kezdetét, Sata-Bánfi Ágota előadásában. Az előadás a székely-magyar és a csángó-magyar kultúrák összefonódását, a régi hagyományos közösségek életmódját, szellemiségét, egyszerűségét és humorát mutatja be, mindezt a mába belesimulva, ahol már az identitás megőrzése a tét.

Az egy hét során a nézők összesen 11 programon vehetnek részt, többek között megtekinthetik a Budapesti Nemzeti Színház egyik legkedveltebb produkcióját is, a Betyárjáték – Ferenczi György és a Rackajam koncertfilmszínházát, amelyben a 19. századi betyárkirály, Rózsa Sándor elevenedik meg.

A Budapesti Nemzeti Színház Hoztam valamit a hegyekből — Tóth Auguszta Mezei Mária-estjét is láthatja a szatmári közönség a Magyar Kultúra Hetén, amely zenével, humorral és iróniával fűszerezve mutatja be egy csodálatos asszony, ember és művész életét.

Az rendezvény 27-én történelmi előadásokkal zárul a Partiumról, előad Dr. Gulyás László Szabolcs, a Nyíregyházi Főiskola adjunktusa, Dr. Ludescher Gabriella, a Debreceni Egyetem adjunktusa, valamint Zakota Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem adjunktusa. A teljes program itt olvasható.

Kapcsolódók

Kimaradt?