Utoljára játssza Székely Csaba „bányadarabjait” a marosvásárhelyi színház

A Bányavakság „előadás-temetésére” a magyar kultúra napja előestéjén, szombaton este 8 órától, míg a Bányavirág „előadás-temetésére” a magyar kultúra napján, vasárnap este 8 órától kerít sort a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház. Mindkét előadás ugyanaznap délután öt órától is megtekinthető, közölte az intézmény.

A Bányavirág című színművet Sebestyén Aba rendezésében a Yorick Stúdióval együttműködésben 2011/2012-es évadban, 2011. október 9-én mutatta be a Tompa Miklós Társulat.A premier előtt a szerző így írt ajánló soraiban: „Székelyföldön kétszer nagyobb az öngyilkosságok aránya, mint egész Romániában. Senki nem tudja, miért. Egyesek a zord időjárással, a hegyvidék ridegségével magyarázzák. Mások azzal, hogy a bicskához gyakran nyúló falusi székelyek számára más az emberi élet értéke. Az ő világukban a Nap hamarabb nyugszik le. Minél hamarabb, annál jobb. (...) A szerencsétlen sorsok és a sok lemondás ellenére a Bányavirág nem egy komor darab. A fekete humor erőteljes jelenléte segít nekünk megfelelő távolságból szemlélni azt, amiben élünk. Segít felébredni abból a keserű álomból, amibe a szereplők belepusztulnak."

Az előadás alkotói a már említett Sebestyén Aba rendező mellett Lukácsy Ildikó díszlet- és jelmeztervező, Czerán Csaba zenei munkatárs, Sebesi Sándor videós és Aszalos Attila világosító. A szereposztás tagjai Viola Gábor Aba, Bányai Kelemen Barna, Nagy Dorottya, Gulácsi Zsuzsa, valamint Illés szerepében Kovács Botond, akit néhány előadásban Bartha László-Zsolt helyettesített, mint ahogy néhány alkalommal Viola Gábor szerepét Sebestyén Aba vette át.

A Bányavakság premierjére szintén a Tompa Miklós Társulat és a Yorick Stúdió koprodukciójában került sor 2012. szeptember 23-án.

Az előadás ismertetője szerint a korrupció és a nacionalizmus két olyan probléma, ami Székelyföldön markánsan jelen van, de erről nem illik beszélni. A Bányavakság nem azért beszél róluk, ment nem illik, hanem mert ezek a problémák léteznek, fertőznek, és képesek veszélyes méreteket ölteni. A felszín alatt olyan ki nem beszélt sérelmek és indulatok rejtőznek, amelyek orvoslásához – ha egyáltalán lehetséges ez az orvoslás – még hosszú időnek kell eltelnie. Csakhogy a hatalomért folyó harc mindig áldozatokkal jár, gyakran igen súlyos áldozatokkal.

Szereplők: Szakács László, Nagy Dorottya, Ördög Miklós Levente, Bányai Kelemen Barna és Czikó Julianna. Díszlet-jelmez: Bartha József, díszlettervező-asszisztensek: Bajkó Blanka és Hotykai Evelin. Maszk: Benő Kinga. Zene: Boros Csaba. Zenészek: Fazakas Attila, Pál Tamás, Sándor László. Rendező: Sebestyén Aba.

A két előadásnak az összesen 130 alkalommal tapsolhatott a közel 20 ezer néző Bukaresttől Pécsig 23 különböző városban. Az összesen 17 fesztiválszereplés pedig 19 díjat hozott a produkcióknak illetve az alkotóknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?