Január végéig látható Soós Árpád műgyűjteménye Marosvásárhelyen

Bordi András festmények, Sükösd Ferenc és Bíró Gábor alkotások láthatóak január végéig a marosvásárhelyi Bolyai téri unitárius egyház tanácstermében.

A műalkotások Soós Árpád tulajdonát képezik, a műgyűjtő évtizedek óta hódol e szenvedélyének, de mint mondja, végig családja támogatását élvezte, nélkülük nehezen tudta volna mindazt megszerezni.Gyűjteménye hozzávetőlegesen 150 festményt és kisplasztikát, erdélyi kortárs képzőművészek munkáit tartalmazza. „Az úgy kezdődött, hogy meglátogattam Olariu Gyuri barátomat a műtermében és éppen akkor készült el két festménnyel, amelyek a Görbe utca egy-egy házát ábrázolták” – idézi fel szenvedélye kezdetét Soós Árpád, aki 1972-ben vásárolta az első festményt Olariu Györgytől, ezután következtek a többiek, például Bordi András, Nyilka Róbert, Simon Endre, Fekete Zsolt, Barabás István, Sükösd Ferenc, Bíró Gábor festőművészek, Kolozsvári Puskás Sándor, Román Viktor, Hunyadi László szobrászok alkotásai.Ezek közül állította ki Bordi András olajfestményeit és akvarelljeit úgy, hogy azok előtt egy Bordiról készült szobor is látható, Hunyadi László munkája. De helyet kapott a tárlaton egy Kolozsvári Puskás Sándor kisplasztika, két Román Viktor- és egy Húsvéth Lajos mű is, illetve Ady Endre bronzba öntött halotti maszkja, amely az eredeti gipszmaszkról készült, ami aztán elveszett, ma már nem lehet tudni, hogy létezik-e valahol, vagy végleg megsemmisült.

Szinte valamennyi kiállított alkotásnak saját, érdekes története van, legalábbis gyűjtőjük mindengyikről tud mesélni egy-egy egyedi esetet. Bordi Andrással jó kapcsolatot ápolt, sokat beszélgetett, így láthatta, hogy a mester minden munkáját észben tartja, ha kell még évek múlva is képes egy-egy festményéről „másolatot” készítenie. Olariut is sokszor meglátogatta a műtermében, el-elbeszélgettek az élet különböző dolgairól, a festmények tematikájáról.A műgyűjtő azonban nem csak tárgyakat gyűjt, hanem élményeket is, sokat utazik és igyekszik Európa nagy galériáit végiglátogatni, egy-egy korszak, vagy irányzat legjelesebb képviselőinek munkáit „élőben” is megtekinteni. Ez a szenvedély így működik, a gyűjtés és a képtárlátogatás egymás nélkül nem létezik, egyik kiegészíti a másikat – magyarázta Soós Árpád.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?