Román kultúraszervező kapta idén a székelyföldi Háromszék Kultúrájáért-díjat

Niculina Țînțar sepsiszentgyörgyi kultúraszervező kapta a székelyföldi Kovászna megye Háromszék Kultúrájáért-díjat, amelyet vasárnap, Mihai Eminescu román nemzeti költő születésnapján adtak át az Árkosi Kulturális Központban - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a Kovászna megyei önkormányzat.

A kitüntetést Tamás Sándor, a Kovászna megyei önkormányzat elnöke adta át, aki köszöntőjében hangsúlyozta: „a közösségek közti mély társadalmi beágyazódottságú feszültségek feloldásának a kultúra lehet a leghatékonyabb ellenszere". Ezért szerinte azoknak van igazuk, akik általános érvényű értékeket teremtenek.Az elnök szerint a megye hálával tartozik Niculina Țînțar fáradhatatlan kultúraszervezői munkájáért. A kitüntetettet méltató Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója a megye kultúrája szürke eminenciásának nevezte Niculina Țînțar. „Számára az interkulturalitás nem egy elméleti fogalom, hanem megélésre váró cselekedet, amelyet érdemes gyakorlatba ültetni, odaadással és lelkesedéssel művelni akkor, amikor a jelek arra utalnak, hogy egy program, (...) egy kiadvány tényleges és tartós hatással lesz a helyi és a regionális közösség kultúrájára."

A Háromszék Kultúrájáért-díjat 2013-ban alapította a székelyföldi megye önkormányzata által fenntartott Kovászna Megyei Művelődési Központ. Az elismerést elsőként Szilágyi Zsolt tenor, 2014-ben Gazda József író, 2015-ben a Kosztándi képzőművész-házaspár, 2016-ban pedig Egyed Ákos történész vehette át.

Imreh Márton István, a művelődési központ vezetője rámutatott: eddig a Magyar Kultúra Napján adták át a díjat, ám a mostani alkalommal a választás érthető módon a román kultúra napjára esett.

Kapcsolódók

Kimaradt?