Az Élesdi Művésztelep a debreceni Modemben

Az Élesdi Művésztelep elmúlt öt évét átfogó, Zóna című kiállításnak ad otthont szombattól a debreceni Modem Modern és Kortárs Művészeti Központ.modem

A tizenöt alkotó hetven festményét felvonultató Zóna a tizenhat éve működő művésztelep határmentiségét, lokalitását jeleníti meg, amely "beleégett a művészek identitásába" - fogalmazott Kukla Krisztián, az intézmény igazgatója pénteken sajtótájékoztatón.
Élesden tucatnyi erdélyi magyar művész hozta létre a művésztelepet, 1997 óta pedig minden évben egyhónapos workshopot tartanak a partiumi városban. Eddigi legnagyobb közös tárlatukat 2007-ben rendezték meg a budapesti Ernst Múzeumban.
A csoport alkotói számára fontos a táj, identitásukat mind Marosvásárhely, mind Élesd környezete folyamatosan formálta az évek során.
Hornyik Sándor, a tárlat kurátora elmondta: a művészek a kiállítótérben egy-egy olyan személyes tárgyat is elhelyeztek, amely valamilyen konkrét helyhez kötődik az életükben. Ezzel az alkotók világlátásukat, hitvallásukat és azokat az értékeket is megjelenítik, amelyek irányába elkötelezettek.
Kukla Krisztián a sajtótájékoztatón beszélt a Modem 2013-as terveiről is, amiből kiderült, hogy idén hangsúlyt fog kapni az audiovizualitás, a technikai képek - fotók, videók - területe. "Erősödik a nemzetközi vonal" - hangsúlyozta, tervezik egy kanadai művész fényképalapú vizuális tárlatának és egy német nyelvterületről érkező, de magyar művészeket is felvonultató anyag bemutatását. Utóbbi egyebek mellett fotókat és táblagépalapú képeket megjelenítve a nyár egyik vezető kiállítása lesz - tette hozzá.
 Ősszel a kínai Szecsuani Egyetem művésztelepének alkotói mutatkoznak be képzőművészeti és audiovizuális műveikkel.
A háromszintes, változtatható méretű kiállítóterekkel rendelkező Modem "érdekes játékteret ad az egymást váltó tárlatok beszélgetésére" - emelte ki az igazgató.

Kimaradt?