Székelyföld Kulturális Fővárosa: küldj fotót az elmúlt négy évről

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program záróeseményeként január 26-án dokumentációs fotókiállítást szervez az elmúlt négy évben lezajlott rendezvényekről a városháza és a Kónya Ádám Művelődési Ház.

A kezdeményezés célja felidézni a kulturális főváros keretében zajlott rendezvények, fesztiválok hangulatát, és feleleveníteni a Sepsiszentgyörgy életében fontos közösségi eseményeket. A záróesemény szervezői felkérik mindazokat, akik az elmúlt négy évben a rendezvényeken, fesztiválokon fotóztak, hogy január 16-ig küldjenek legtöbb tíz fényképet a kultura@sepsi.ro címre. A beérkezett fotókból válogatást készítenek, és a kiválasztott fotókat köztereken állítják ki, nagy méretben, közli a városháza. 

Mint arról beszámoltunk, Sepsiszentgyörgy az elmúlt négy évben tematikus, kulturális évekkel építette a város brandjét. 2013. és 2016. között Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program keretében minden évet külön témáknak szenteltek. Tartalmi szempontból öt olyan területet határoztak meg, amelyek tükrözik Sepsiszentgyörgy értéktérképét: a zene, irodalom, színház, népművészet, vizuális művészetek.

Négy tematikus év határozta meg az adott esztendő programkínálatának tartalmát, így 2013 volt a „Hang és szó éve”, amikor a zenei és irodalmi események voltak hangsúlyosak. Ezt követte a ”Játék éve”, amelyben a színjátszásé volt a főszerep. 2015-ben volt a „Hagyomány éve”, vagyis népművészethez, népi kultúrához és építészeti hagyományhoz kapcsolódó programokat szerveztek. Tavaly pedig a „Kép éve” zárta a programsorozatot, amikor a képzőművészetre, fotó- és filmművészetre építették a programokat.

Mint arról múlt héten beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyiek Székelyföld nevében megpályázták az Európa Kulturális Fővárosa címét, és bár a projekt nem nyert, a szervezők úgy döntöttek, próbálják a tervezett rendezvények egy részét megvalósítani.

Antal Árpád polgármester a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa projekt indításakor arra mutatott rá, hogy a háromszéki megyeszékhely kiemelkedő eredményeket mutat fel a művelődési élet terén: erős, konszolidált intézményrendszere mellett számos civil kezdeményezés területe a kultúra. A Sepsiszentgyörgy, Székelyföld Kulturális Fővárosa 2013-2016 nevű kezdeményezés célja volt erősíteni a város kulturális potenciálját, ugyanakkor Sepsiszentgyörgy kulturális centrumként való pozicionálását a székelyföldi városok körében.

A négyéves programsorozat célként tűzte ki, hogy megszerettesse az ifjúsággal a kultúrát, hogy kinevelje a következő felnőtt közönséget, de megszólították a felnőtt generációt, is illetve összhangra törekedtek a magas kultúra és az alternatív kultúra között. Rendkívül népszerűek voltak azok a kezdeményezések, amelyek során kivitték a művészetet az utcára, az intézményekbe és közszállítási járművekre is, így széles körben tették elérhetővé a művelődési akciókat, és a közösség betekinthetett az alkotási folyamatokba is. 

Kapcsolódók

Kimaradt?