Így korszerűsítené a marosvásárhelyi Kultúrpalotát Fülöp Tímea új osztályvezető

December óta új osztályvezetője van a marosvásárhelyi Kultúrpalotának. Fülöp Tímea apróbb, gyakorlati problémák megoldására, de nagyobb projektek kivitelezésére is vállalkozott. Leghalaszthatatlanabb teendőiről és távolabbi terveiről kérdeztük.

Milyen feladatok várták, mi volt az, aminek elsőként nekilátott?

A kollégákkal közösen elkezdtük feltérképezni a hiányosságokat, azokat a feladatokat, munkálatokat, amelyeket hosszú vagy rövid távon el kell végezni: kisebb javítások, felújítások de akár a többnyelvű feliratok lajstromozása, elkészítése vagy a Kultúrpalota elérhetőségeinek és más közérdekű információknak az aktualizálása.

Decemberben már elkezdtünk dolgozni a kollégákkal a Kultúrpalota weboldalán, Soós Zoltán igazgató vezetésével, Oniga Erika művészettörténésszel és Ioan Șulea művészeti osztályvezetővel együttműködve.Milyen volt a látogatottság eddig, elégedett-e ezzel, esetleg változtatna-e rajta?

Ez fontos és munkaköri elvárás is. Ugyanakkor nem csak a turisták számának növelése a cél, de az is, hogy színvonalas szolgáltatásokat kapjanak és kellemes élmény legyen számukra a Kultúrpalota felfedezése. Van néhány olyan hiányosság, amelyet a lehető legrövidebb időn belül szeretnék orvosolni, például az, hogy többnyelvű tájékoztató brosúrák álljanak a látogatók rendelkezésére vagy, hogy a világhálón is elérhetőek legyenek a Kultúrpalota látogatásával kapcsolatos legfontosabb információk.

A szecessziós Kultúrpalota 1911 és 1913 között épült Komor Marcell és Jakab Dezső budapesti építészek terve alapján. A Maros Megyei Múzeum adminisztrálja, második emeletén a Tükörterem mellett megtekinthető Bernády György legendás polgármester irodája, a Bernády-képtár és a hazai modern festők gyűjteménye. Az épületben működik a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia is.

Mi az, amin változtatna még?

Elég hosszú már a lista, hiszen ahogy elkezdtük a hiányosságokat feltérképezni, kiderül, hogy van bőven tennivaló a következő napokban, hónapokban, de években is.

Szeretnénk, ha a Kultúrpalota szolgáltatásai, rendezvényei és a turisták számára kínált programok is európai színvonalúvá váljanak, hogy a Kultúrpalota a város legfontosabb kulturális, művészeti és egyben turisztikai egységeként követendő példaként szolgálhasson a város kulturális életét alakító intézmények, szervezetek számára.

Hosszabb nyitvatartás, múzeumshop

Az ünnepek alatt zárva tartottak, amit egyesek nehezményeztek.

Nyilván megvannak, hogy melyek azok az ünnepnapok, amikor nagyobb látogatottságra számítunk. Például ilyen a Pünkösd, A csíksomlyói búcsú alkalmával nagyon sokan megállnak Marosvásárhelyen és nyitva tartunk, csoportok is szoktak már jóelőre bejelentkezni. A karácsonyi időszakban szinte egyáltalán nincsenek turisták, ezért is voltunk zárva.

A Kultúrpalota működési költségei nagyon magasak, ezért érdemes arra is figyelni, hogy ésszerűen legyen kihasználva. A rendezvényeket természetesen megtartották, illetve volt két olyan csoport, akik bejelentkeztek, amikor már tudtuk, hogy hivatalos szabadnapok lesznek, de megbeszéltük és fogadtuk őket, idegenvezető kíséretét is biztosítottuk számukra.Viszont van még egy olyan, hogy a vásárhelyiek, Maros megyeiek, akik egész nap dolgoznak, hétvégén látogathatnának el a Kultúrpalotába, a képtárba, múzeumba. Nyáron hatig vagyunk nyitva, de szeretnénk, hogy havonta egyszer tovább tarthatnánk nyitva.

A Múzeumok Éjszakáján látjuk, milyen nagy igény van a késői nyitvatartásra és ahhoz hasonló akciókat még lehetne szervezni. Itt egyeztetetni kell a művészeti galériákkal is, hogy az élmény teljes maradjon, az egész Palotát lehessen látogatni, együtt kell működni a múzeum többi osztályával is.

Hosszú távon szeretnék olyat, hogy legyen egy múzeumshop, ahol a palotáról szóló kiadványokat meg lehet vásárolni, ugyanakkor többnyelvű kiadvány a Kultúrpalotáról, hogy bárki, aki ide bejön, valamivel távozzon, akár ingyen is, ha nem akar, vagy nem tud könyvet vásárolni, a legfontosabb információkkal maradjon.

Ugyanakkor mindenfajta kommunikációt legkevesebb három, de akár több nyelven szeretnénk jelezni, mint például feliratok, tájékoztatók. Amióta átvettem a vezetést, ezeket kezdtük feltérképezni, illetve fordítani.

A jegyárak nem változtak

A városháza tornya látogatható?

Az elmúlt félévben felújításokat, javításokat végeztek, ezért időszakosan zárva tartott, de most már látogatható. A fenntartónk, a megyei tanács döntése értelmében a teljes árú jegy nem változott: 12 lej, 6 lej a nyugdíjasok számára és 3 lej a diákoknak, az óvodásoktól az egyetemistákig, ingyenes a három év alattiaknak, ahogyan a mozgássérülteknek is ingyenes. A torony látogatására külön jegyet kell váltani, oda 8 lej a teljes árú jegy.Amennyiben szükséges, idegenvezetést is lehet igényelni. Jelenleg CD-ről szól a például a Tükörterem látnivalóinak magyarázata, ami egy kissé elavult. Szeretnénk modern hang- és képi tárlatvezető rendszereket bevezetni a jövőben, ehhez már elkezdtük a megfelelő technológiák felmérését és az árajánlatok begyűjtését.

A Kultúrpalotában több intézmény is működik, az osztályvezetőnek van beleszólása a helyiségek használatába?

Részben igen. Ez úgy működik, hogy azok az intézmények, amelyek itt vannak, elsőbbséget élveznek. Például az Állami Filharmónia, a próbaidőszakok és koncertek, illetve a megyei tanács fennhatósága alá tartozó kulturális intézmények is elsőbbséget élveznek.

A megmaradó időpontokra kiadjuk azoknak akik kérik, nyilván ezt a megyei tanács vagy a múzeum vezetősége bírálja el. Érdemes minél előbb érdeklődni a szabad időpontok iránt, hiszen tavaly novemberben például már foglaltak idén decemberre.

A filharmóniának is legalább előre egy évre megvannak a tervei, ezért is időben alkalmazkodni kell ehhez.

Napi hány óra munkát igényel a Palota irányítása?

A munkaszerződésem szerint napi nyolcat. Szeretem a munkám és munkaidőn kívül is foglalkoztat, nyilván, ha vannak új tervek vagy megoldásra váró problémák, akkor nem azt nézem, hogy mennyi van még a nyolc órából. Nagyon sok jó ötletet kaptam a kollégáktól, aminek örvendek, mert azt jelenti, van egy megelőlegezett bizalom irányomban, el merik mondani a meglátásaikat.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?