Lejárt a szerzői jogi védettség Federico García Lorca és Moholy-Nagy László műveire

Többek között Federico García Lorca és Moholy-Nagy László műveinek szerzői jogi védelme járt le 2017. január elsején, így műveik szabadon felhasználhatóak.

Spanyolországban a szerzőket haláluk után 80 évig védi a szerzői jog. Federico García Lorca mellett Ramón del Valle-Inclán és Miguel de Unamuno művei is szabadon felhasználhatóvá váltak. A Spanyol Nemzeti Könyvtár internetes oldalán közzé is tett egy digitalizált válogatást a három író munkáiból.Romániában és Magyarországon a szerzői jogi védettség a szerző halála után 70 évig érvényes. 2017. január 1-jétől szintén szabadon felhasználhatóvá válnak Gerhart Hauptmann Nobel-díjas német író, a német naturalizmus egyik vezető alakja, vagy az elsősorban a tudományos-fantasztikus műfajba sorolható műveiről ismert angol író, H.G. Wells művei, utóbbiak közé tartozik mások mellett a Világok harca (1898) vagy A láthatatlan ember (1897), adta hírül korábban az MTI. 

Külföldi szerzők esetében a magyar fordítás szerzői jogi védettsége a fordító halála után 70 évig tart. Szintén lejárt a szerzői jogi védettség Moholy-Nagy László fotográfus, festő, ipari formatervező, kísérleti filmes műveire.

Január 1-jétől az Európai Unióban közkinccsé válik minden idők legtöbbet játszott születésnapi dala, a Happy Birthday is. A Patty és Mildred J Hill testvérpár által jegyzett dal a Kentucky állambeli Louisville-ben született, ahol Patty Hill óvodavezetőként dolgozott.

A több mint száz éve született mű a legismertebb angol nyelvű dal, egyes szakmai elemzések szerint ez a világ legtöbb pénzt termelő dala, a megírása óta mintegy 50 millió dollárt hozott a jogtulajdonosoknak.

A dal leghíresebb nyilvános előadásának azt tartják, amikor Marilyn Monroe 1962. május 19-én ezzel köszöntötte a 45. születésnapját ünneplő John F. Kennedy elnököt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?