Az év szavai: „szürreális”, „igazságon túli” és „xenofóbia”

A legnagyobb angol nyelvű értelmező szótárak évről-évre kiválasztják az év legjellemzőbb szavát. 2016-ban a „szürreális”, „igazságon túli” (post-truth) és „xenofóbia” szavak a legjellemzőbbek.

Az amerikai Merriam-Webster értelmező szótár szerkesztői a „szürreális” szót tartják a legjellemzőbbnek 2016-ra, írja az Independent. Ezt a felhasználók keresési adatainak összegzése nyomán választották ki. A szó jelentése: valami, amit egy álom erősen irracionális valósága határoz meg, vagy hihetetlen, fantasztikus.Peter Sokolowski, a szótár főszerkesztője elmondta, hogy a szürreális szóra gyakran tragédiák után kerestek rá többen, ugyanis a terrortámadások vagy például a törökországi puccskísérlet kapcsán gyakran jelent meg a szó a médiában. A legtöbben november 9-én kerestek rá erre a szóra, amikor Donald Trump megnyerte az amerikai elnökválasztást.

Az Oxford Dictionaries szerint az Amerikai Egyesült Államokból, illetve a Nagy-Britannából érkező keresések alapján 2016 szava a „post-truth”, avagy „igazságon túli”, ami olyan körülményeket jelent, amelyek között az objektív tények sokkal csekélyebb hatással vannak a közvéleményre, mint az érzelmekre és a személyes véleményre ható tényezők. Az indoklás szerint a szó Adam Curtis BBC-s dokumentumfilmjének, a valóságérzékelésről szóló HyperNormalisation-nek egyik kulcsszava, illetve gyakran előfordult a Donald Trump megválasztásáról és Nigel Farage sikeres Brexit-kampányáról szóló újságcikkekben.

A Dictionary.com szerint az év szava a „xenofóbia”, amelyre a felhasználók gyakran rákerestek. A szerkesztők szerint ez azt mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban a másságtól való félelem határozta meg a világ híreit és a félelem témája a kulturális diskurzus felszínére került.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?