Szaladva népszerűsíti Erdélyt egy székelyföldi filmes

Erdélyen végigszaladva mutatja be a régiót a nagyvilágnak a gyergyószentmiklósi, jelenleg Londonban élő Ruczuj Szabolcs. Útjára egy drón is elkísérte, amelynek felvételeiből egy lélegzetelállító videót állított össze. A Maszol megkeresésére a tízperces videóról, személyes kötődéseiről beszélt.

Ruczuj Szabolcs bevallása szerint itthon szeretett bele a hegyekbe és általában véve a természetbe. Mint azt a Maszolnak elmondta, Erdélyből 19 évesen költözött Magyarországra, hogy beiratkozzon a Magyar Filmakadémiára. Az első filmjét a következő évben el is készítette, de ekkor már az angol nyelvű képzések érdekelték, így Észak-Írországba került. Később – már némi ír akcentussal – a dél-angliai Bedfordshire Egyetemre iratkozott be.

Mivel nem volt pénze, a maradék 130 fontját adta össze, amiből néhány kínai termékkel kezdett kereskedni. Mint mondta, nem gondolta volna, hogy ez a kezdete annak a „hihetetlen kalandnak és személyes fejlődésnek”, ami várt rá. Az első vállalkozása ugyanis digitális dizájn és termék-testreszabás területére vezette, egy adott ponton már nyolcvan országba exportált.

Az Erdélyen átszaladás ötlete egy éve fogalmazódott meg benne. A cél az volt, hogy néhány gondosan megválogatott helyiségen halad át, a felvételeket pedig drónról készítik el. Az utazás előtt Szabolcs több ezer fotót nézett át, hogy Erdély legszebb részeit válogassa ki, ismerősök is segítettek ebben a folyamatban.

Segítőkészség mindenhol

Bár Szabolcs arra számított, hogy a hatóságokkal nem bír majd el könnyen az engedélyek beszerzésekor, elmondása szerint pozitív csalódásban volt része. A törcsvári kastélynál például a legfelső, fából épült részt szerették volna használni, amely elérhetetlen a látogatók számára, Alex Priscu marketingmenedzsertől pedig hezitálás nélkül megkapták a különleges engedélyt.

A vajdahunyadi várnál Costin Tinca igazgató lezárta a kastély néhány részét, hogy zavartalanul elkészülhessenek a felvételek, a tordai sóbányánál Tudor Bodea, a turisztikai szolgáltatások vezetője és Balla Norbert idegenvezető órákkal a zárás után is együttműködtek a forgató csapattal. Kálnoky Tiborra is számíthattak, aki rögtön válaszolt a megkeresésükre, hogy a Károly walesi herceg által is kedvelt Zalánpatakon szeretnének forgatni.

A felvételen megjelenik a gyergyói medence is – Szabolcs elmondása szerint nemcsak azért, mert a környékről származik, hanem mert harminc ország, öt kontinens látogatása, a legmagasabb hegyek megmászása után is az egyik legszebb környék ez a számára.

Idő és pénz

A forgatás egy hónapig tartott, az utómunkák 2-3 hétig, már Londonban. A munkában segített Bakó András gyergyószentmiklósi filmes, a skóciai Ben Corner-Barber és a finn Mikko Makela.

A videó elkészítése a vártnál többe került: a májusi tesztfelvételek negyedik napján Szabolcs egy sziklának vezette, ami a folyóba esve végleg eltűnt. Zalánpatakon ugyanakkor tehén „támadt rá” a csapat autójára, letörve egy tükröt, lyukat ütve a jármű oldalára és még trágyával is szórva meg azt. Kalkulusaik szerint összesen 6-7 ezer fontos veszteséggel számolhattak a forgatások során.

A film premierje szeptember 26-án zajlott Londonban, október 6-án Sydney-ben. A jövőben az elkészült videóhoz hasonló projekteken gondolkodik, már csak azért is, mert ezt a felvételt pozitívan értékelte a Jordániát népszerűsítő Jordan Tourism Board.

Kimaradt?