Bukarestben is megünneplik a Magyar Kultúra Napját

A Magyar Kultúra Napját a román fővárosban is rendezvények egész sorával ünneplik meg a Bukaresti Magyar Kulturális Központ jóvoltából.

Kedden, január 22-én 18.30 órakor nyílik meg a világban élő magyar és román fotóművészek VII. nemzetközi szalonja, melynek témája az Európai Unió fővárosai. A rendezvény részét képezi a 2013-ban első alkalommal megszervezendő „Szathmáry Pap Károly" Nemzetközi Fotográfiai Fesztiválnak, amelynek célja népszerűsíteni a világhírű fotográfus személyiségét és európaiságát.

regibukarest resize

A nemzetközi fotószalon a nagyváradi fotográfusok Tavirózsa klubja és a nagyváradi Euró Fotó Art Szövetség közös szervezésében, Áder János és Traian Băsescu államelnökök védnöksége alatt valósul meg.

varosipanorama resize

Kurátor: Tóth István, a Nagyváradi Tavirózsa Fotóklub elnöke.

Ezt követően Kiss Péter zongoraestjére kerül sor. A fiatal zongoraművész a 2009-es Magyar Rádió Haydn-Mendelssohn Zongoraversenyének egyik dobogósa, Fischer Annie előadóművészi ösztöndíjas, a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia doktorandusz hallgatója.

„Számomra az egyik legszebb része a szakmának, ha valakivel együtt zenélhetek. Ám akár szólistaként, akár kamarazenészként elsősorban zenész szeretnék lenni és nem zongorista" – vallja az 1986-ban született zongoraművész, akinek számos fellépése volt már Európa több országában, valamint a tengerentúlon.

kisspeter resize


A fiatal muzsikus programjában érdekes párhuzamot von klasszikussá vált és jelenkori magyar zeneszerzők művei között.

Műsoron:
Domenico Scarlatti: 2 Szonáta
f-moll K466. L118
F-dúr K78. L75
Eötvös Péter: Dances of the Brush-Footed Butterfly *

Liszt Ferenc: h-moll Ballada
Balogh Máté: Ealg!snu *

Frederick Chopin: cisz-moll Noktürn Op. posth.
a-moll Mazurka Op.17, No. 4
Zombola Péter: Impromtu 51217*

Debussy: Három prelűd
Elsüllyedt Katedrális
Lépések a hóban
Mistrels
Debussy: A boldog sziget

Helyszín: Magyar Kulturális Központ, Gina Patrichi 8. A belépés díjtalan.

Január 23-án, szerdán a Bukaresti Nemzeti Opera (B-dul Mihail Kogălniceanu 70-72.)
„Ludovic Spiess" Kísérleti Opera és Balett Stúdiójában 19.30 órától a Magyar Kultúra Napját rendhagyó előadással köszöntik a Kulturális Interferenciák sorozat keretében.

borsosedith resize

Borsos Edith énekművész, a Bukaresti Nemzeti Opera magánénekese, Anda Pop énekművész, a Brassói Opera magánénekese és Verona Maier zongorakísérő mester előadásában válogatást hallhatnak a magyar zeneirodalom jelentős alkotásaiból szinte valamennyi vokális műfajban.

andapop resize

A magyar zeneszerzők zenetörténeti szerepét, elsősorban a dal, opera és operett vonatkozásában, Anda Tăbăcaru rendezőnő ismerteti.

Műsoron: dalok és opera- illetve operett-áriák Kodály Zoltán, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő, Gárdonyi Zoltán, Erkel Ferenc, Kálmán Imre, Lehár Ferenc műveiből.

Jegyek a Bukaresti Nemzeti Opera pénztáránál vagy online a tickets.operanb.ro-n vásárolhatók. A jegy ára 27 lej, diákcsoportok esetén személyenként 10 lej.

Kimaradt?