Képregény-kiállítás: a gyermekek imádják Pókembert

Szuperhősök világába látogathattunk szombaton délután Nagyváradon, ahogy a Kosher kávézó melletti Studio Act terme ez alkalommal képregény-kiállításnak adott otthont.

Az asztalokon a képregények mellet megelevenedik a Star Wars világa, a kivetítőn Superman rajzfilmet követik egymást, felnőttek és gyermekek nézelődnek, beszélgetnek, lapozgatnak.

A The time is Comics című képregény-kiállításon folyamatos a jövés menés. Kiss Lóránt szervező – maga is képregénygyűjtő elárulja, hogy körülbelül 550 darabot állított ki négy váradi társával, ezek ködül körülbelül kétszáz megvásárolható. A Star Wars dioráma az est egyik különlegessége, sokan csodálják azt is, ifjú tulajdonosa büszkén mutogatja a részleteket.

Az első tíz gyermek Pókember-posztert kapott ajándékba, a gyermekek imádják Pókembert, mondta Kiss Lóránt, aki elárulta: ő is gyermekként, az 1990-es évek elején kezdte a gyűjtést. Az első képregénye egy Alf volt, de a kedvence máig a Kolosszus nevezetű X-Men, ő élő acéllá alakul át.

„Akkoriban nagyon felkapott volt a műfaj és újdonságnak számított, mert addig el voltunk kicsit zárva, de aztán a magyarországi képregények betörtek ide is, akár újságosnál meg lehetett vásárolni őket, de sokan jártak át Magyarországra is vásárolni” – mondta a szervező, aki azt is elárulta, kamaszként eladta a gyűjteménye körülbelül kétharmadát. Ezt már bánja, de azóta úgymond újra felfedezte a műfajt, a szenvedély pedig megmaradt gyermekkorból is. „Amúgy ez nem egy kifejezetten gyerekműfaj, a felnőttek ugyanúgy rajonganak a képregényekért” – nézett körül a teremben, ahol valóban több a felnőtt érdeklődő, mint a gyermek.

A képregénygyűjtés egyébként elég költséges is lehet, Magyarországon akár könyvárakon, akár három-négyezer forintért vásárolhatók képregények, a puhakötésű füzetek ára nyolcszáz és ezer forint között van. Arra is kíváncsiak voltunk, születnek-e manapság is új figurák, karakterek, erre Kiss Lóránttól megtudhattuk: „Nem igazán. A klasszikusnak tekinthető Supermantől, Batmantől napjainkig a ‘60-as, ’70-es és talán még a ’80-as években születtek új, szuperhőskarakterek, újhullámos szerzők még találnak ki figurákat, vagy megrajzolják Toldit, János vitézt, vagy a walesi bárdokat de arról, hogy teljesen új univerzumot teremtsen valaki, nem tudok. De a meglévőket mindig alakítják, karakterek fejlődnek, van, hogy meghalnak, de az a ritkább, mert a veszélyes lenne, de eltűnnek és születnek karakterek.”

Kapcsolódók

Kimaradt?