Megszólalt Bertolucci a botrányos filmjelenettel kapcsolatban

Hétvégén járta be a nemzetközi sajtót a hír, hogy Bernardo Bertolucci Utolsó tangó Párizsban című filmjének forgatásán durván megalázták az akkor 19 éves Maria Schneidert. Az olasz rendező nevetséges félreértésnek nevezte az esetet.

Bernardo Bertolucci 2013-ban egy holland tévéműsorban beszélt arról, hogy azt a jelenetet, amelyben Marlon Brando karaktere megerőszakolja a Maria Schneider alakította női főhőst, miközben vajat használ síkosítóként, úgy forgatták le, hogy a színésznő előzőleg nem tudott a pontos részletekről. Brando és Bertolucci a forgatás reggelén találták ki a jelenetet és direkt nem szóltak Maria Schneidernek. „Azt akartam, hogy Maria érezze, és ne eljátssza a megaláztatást és a dühöt. A nő, és nem a színésznő reakcióját akartam megmutatni” – mondja az olasz rendező az interjúban.

Maria Schneider: „Megalázva éreztem magam”

Maria Schneider 2011-ben hunyt el, de korábban azt mondta a Daily Mailnek, hogy a jelenet nem volt benne az eredeti forgatókönyvben és csak közvetlenül a forgatás előtt mondták el neki, hogy milyen jelenetről van szó. „Fel kellett volna hívnom az ügynökömet vagy odahívjam az ügyvédemet, mert nem kényszeríthetsz senkit olyasmire, ami nincs benne a forgatókönyvben, de akkor ezt nem tudtam” – mondta a színésznő 2007-ben. „Marlon azt mondta: Maria, ne aggódj, ez csak egy film, de a jelenet alatt, még ha nem is volt valós, amit Marlon csinált, én valódi könnyekkel sírtam” – fogalmazott Schneider. „Megalázva éreztem magam és őszintén szólva, úgy, mintha Marlon és Bertolucci kicsit megerőszakolt volna.”

Bertolucci nevetségesnek nevezi az ügyet

Valószínűleg Bertolucci nem foglalkozott sokat azzal, hogy a mindössze 19 éves színésznőt átsegítse az esetleges traumákon. Nem csak ez a jelenet, hanem a film bemutatása után jött hirtelen hírnév is megviselte Schneidert, akit később depresszióval és drogfüggőséggel is kezeltek.

A Bertolucci interjúra egy spanyol nőjogi szervezet hívta fel ismét a figyelmet. Hétvégén cikkek és nyilatkozatok sora foglalkozott a témával. Bertolucci nevetséges félreértésnek nevezte az ügyet. „Talán nem voltam világos, Marlon Brandóval úgy döntöttem, hogy nem szólunk Mariának arról, hogy vajat használunk. A spontán reakcióját szerettük volna látni a vaj nem rendeltetésszerű használatára. Itt a félreértés. Valaki úgy értette, hogy Maria az erőszakjelenetről nem tudott. Ez nem igaz!” – nyilatkozta az olasz rendező.

Mit jelentett az Utolsó tangó Párizsban 1972-ben?

Az Utolsó tangó Párizsban című film 1972-ben hatalmas port kavart témája, szexuális tartalmú jelenetei miatt. Sikerét mutatja, hogy regény született belőle (Robert Alley írta). A hatalmas érdeklődést a cenzúra is kiváltotta: Franciaországban mindössze hét moziban vetítették, a nagy lapokban álnéven dicsérték a kritikusok. Spanyolországban betiltották, ezért a spanyol nézők Franciaországba utaztak, hogy megnézhessék. Az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában vágott verzióban vetítették. Olaszországban hat napig volt műsoron, ezalatt rekordbevételt produkált, később azonban nem csak letiltották, hanem a kópiák megsemmisítését is elrendelték, Bertolucci pedig négy hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott és öt évre megfosztották állampolgári jogaitól.

Bármit a művészet nevében?

A The Ladies Finger portál szerzője több olyan elsimert filmes alkotót elevenít fel, akik vitatható körülmények között bántak színészeikkel a forgatáson. Werner Herzog állítólag pisztolyt szegezett Klaus Kinskire az Aguirre, Isten haragja című 1972-es film forgatásán, Hitchcocknak is voltak vitatható húzásai: a Madarak forgatásán például Tippi Hendrent igazi madarak támadták meg. De nem kell ennyire visszamenni az időben, az Aranypálmát nyert 2013-as Adèle élete című filmben játszó két színésznő is negatív tapasztalatokról számolt be a film hétperces szexjelenetének forgatása kapcsán. A rendező, Abdellatif Kechiche úgy reagált: „Mikor csodálnak, mikor a vörös szőnyegen vonulsz fel és díjakat kapsz, hogyan beszélhetsz szenvedésről?” – közölte a Hollywood Reporter.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?