Félretájékoztat a művelődési minisztérium a csíksomlyói búcsú ügyében

Bár a művelődési minisztérium pénteki közleményében azt állította, hogy az UNESCO Etiópiában ülésező közgyűlésén a tárca képviselője a csíksomlyói búcsú felvételét is javasolta szellemi kulturális örökségi listára, a Maszol birtokában lévő hangfelvétel szerint Alexandru Oprean államtitkár gyakorlatilag elszabotálta ezt az ügyet.

A minisztérium arról számolt be, hogy az UNESCO közgyűlésén Románia és a Moldovai Köztársaság közös javaslatára a romániai és moldovai faliszőnyegszövés felkerült szellemi kulturális örökségi listára. „Emellett Románia a csíksomlyói zarándoklat felvételét is javasolta. Az ezzel kapcsolatos dosszié kiegészítésre szorul, és az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottságának következő ülésén ismét tárgyalni fognak az előterjesztésről" – olvasható a szaktárca honlapján megjelent közleményben.

A Maszol birtokában van a közgyűlésén elhangzottakról készült hangfelvételeknek, amelyek azt igazolják, hogy ebben az ügyben a minisztérium félretájékoztat. Az történt, hogy a csíksomlyói búcsú felterjesztésének vitájakor az értékelő testület hiányolt bizonyos információkat a dossziéból, és kiegészítéseket kért.

Olyan adatokról volt azonban szó, amelyek hiányát a román minisztérium képviselője az ülésen azonnal tisztázhatta volna. A közgyűlésen napirendre került felterjesztések körülbelül felében voltak a Csíksomlyó dossziéjához hasonló gondok, az ezeket benyújtó államok képviselői azonban a helyszínen pótolták a kért információkat, és a felterjesztéseiket jóvá is hagyták.

Amikor a hiányolt adatokról kérdezték a román állam képviselőét, Alexandru Oprean államtitkár kitérő választ adott, és azt mondta: azt szeretné, ha most nem tárgyalnák a csíksomlyói búcsú felvételét a listára, majd később kiegészítik a dossziét.

A romániai és moldovai faliszőnyegszövés felterjesztésében a dosszié moldovai részével volt hasonló gond. Ám amikor ez a felterjesztés következett a napirenden, Moldovai Köztársaság és Románia képviselője azonnal pótolta a helyszínen a hiányolt információkat. Csíksomlyó esetében azonban ezt az államtitkár nem tette meg.

A hangfelvételekből kiderül az is, hogy a magyar államnak az ülésen jelen lévő képviselője a román államtitkár helyett próbálta meg a helyszínen tisztázni, hogy a csíksomlyói búcsú felterjesztése az összes kritériumnak megfelel. Ekkor azonban több tagállam képviselője úgy reagált: ha Románia maga sem akarja a csíksomlyó búcsú felvételét a listára, akkor ne is vegyék fel.  Az értékelő testület végül a búcsú felterjesztését elutasította, és Alexandru Oprean államtitkár még meg is köszönte ezt a döntést.

Még nincs veszve minden

Mint ismert, a minisztérium képviselőjének magatartását az RMDSZ vezető politikusai is hevesen bírálták. Kelemen Hunor szövetségi elnök - aki négy évvel ezelőtt kulturális miniszterként terjesztette fel a csíksomlyói búcsút az UNESCO-hoz - lesújtónak és felháborítónak minősített a történteket. Megjegyezte: ez az eset is azt bizonyítja, hogy az erdélyi magyarság a saját ügyeiben csak magára számíthat.

Azt is hozzátette azonban, hogy nem adja fel a célt, tovább küzd annak eléréséért. "Csak az összefogás, a következetes és kitartó munka fog eredményre vezetni. Ha nem vagyunk ott, ahol a minket érintő döntések születnek, akkor nem járunk sikerrel. Ezért kell felmutatnunk közösségünk erejét december 11-én"  - utalt a parlamenti választások fontosságára az RMDSZ elnöke.  

Augusztus közepén Kelemen Hunor azt közölte, hogy értesülései szerint "a román külügyminisztérium és a kulturális tárca azon dolgozik, hogy a szakemberek által összeállított, minden érdekelt fél beleegyezését és támogatását élvező dossziét visszavonja". Ezt később mind a külügyminisztérium, mind pedig a kulturális minisztérium cáfolta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?