A város színeváltozása - művészettörténészek mutatják be marosvásárhelyi kutatásaikat

Harmadik alkalommal szerveznek művészettörténeti konferenciát A város színeváltozása címmel a Marosvásárhely műemléki topográfiája program munkatársai.

A projekt keretei között zajló kutatások 2016-os eredményeit szemléző előadások december 10-én, szombaton 9 órától a Maros Megyei Múzeum várbeli épületének nagytermében kezdődnek, adták hírül a szervezők.Az előadások főként a 19–20. század fordulójának építészetét tárgyalják: olyan kevésbé ismert épületeket ismerhet meg a közönség, mint az egykori IV. Béla király út nyugati sorának lakóházai, dr. Szilágyi Sándor Kossuth utcai háza, vagy a Transzilvánia szálló. Szó lesz még Kós Károly közreműködéséről a Bernády-féle középítkezésekben, a Kossuth Lajos és Iskola utcák környékének köztéri szobrairól, a Rózsák tere 52. szám alatti épület történetéről és a Baross Gábor utca 1911. évi építkezéseiről.

A Székelyföldi Iparmúzeum elhelyezésének és szobrászati programjának tanulságairól is hallhatnak az érdeklődők, de bemutatásra kerül a Marosvásárhely műemléki topográfiája program online adatbázisa is. Entz Géza művészettörténész pedig a frissen megjelent, Fundálók, pallérok, építészek Erdélyben című tanulmánykötetét mutatja be.

A programot 2016-ban a Maros Megyei Múzeum fenntartója, a Maros Megyei Tanács, a Rómer Flóris Terv, valamint a Pro Professione Alapítvány támogatja.

Kapcsolódók

Kimaradt?