Férfi-nő kapcsolatról szóló előadásával turnézik a Háromszék Táncegyüttes


-A A+

Tíz napos turnéra indul ma a Háromszék Táncegyüttes. Erdélyi, szlovákiai és magyarországi helyszíneken, összesen nyolc településen mutatják be a Böjttől böjtig című táncszínházi előadást.

A Furik Rita rendezésében készült Böjttől böjtig című darab férfi és nő kapcsolatának világát ragadja meg, olvasható a társulat közleményében. A szeretet születésének és elmúlásának, a boldogság akarásának és hiányának érzékeltetésére tesz kísérletet, profán és szakrális vonatkozásaiban egyaránt. Az érzelmektől fűtött belső világot elődeink ma is érvényes, letisztult tartalmainak felhasználásával mutatják be, Erdély csodálatos népzenéje és a Felvidék vokális zenei értékeinek jelenlétével és táncos hagyományainak ötvözetével.A turné első felében belföldi helyszíneken lesz látható az előadás: november 25-én Kolozsváron, 27-én Nagykárolyban, 28-án Nagybányán, 29-én Szilágycsehen. Kolozsváron az Ördögtérgye Néptáncegyüttes által szervezett 13. Kolozsvári Népzene- és Néptánctalálkozó keretében lép színpadra a Háromszék Táncegyüttes, a Böjttől böjtig c. produkció mellett november 26-án a Szerencsekrajcár c. gyermekelőadást (rendező-koreográfus: Ivácson László) is bemutatják.

Tekintettel arra, hogy Furik Rita rendező-koreográfus a Felvidékről származik, a Böjttől böjtig c. előadásban megjelenő tánc- és zeneanyag pedig a felföldi hagyományból is táplálkozik, az előadást mondhatni „hazaviszik” a turné folytatásában: két szlovákiai településen, december 1-jén Tornalján, 2-án pedig Zselízen mutatkozik be a társulat. A turné végén Magyarországon tartanak két vendégjátékot: december 3-án Salgótarjánon, az Egy szív dobban adventi rendezvény keretében, 4-én pedig Szegeden lépnek színpadra.

A turné állomásai:
November 25., 19:00: Kolozsvár, Kolozsvári Diákművelődési Ház
November 26., 10:00: Kolozsvár, Kolozsvári Diákművelődési Ház (Szerencsekrajcár c. előadás)
November 27., 18:00: Nagykároly, Nagykárolyi Városi Színház
November 28., 19:00: Nagybánya, Nagybányai Városi Színház
November 29., 19:00: Szilágycseh, Művelődési Ház
December 1., 19:00: Tornalja (SK), Tornaljai Művelődési Központ
December 2., 18:30: Zselíz (SK), Zselízi Művelődési Otthon
December 3., 19:00: Salgótarján (HU), József Attila Művelődési és Konferencia Központ
December 4., 18:00: Szeged (HU), Szegedi IH RendezvényközpontEZT OLVASTA MÁR?

X