Bárki kipróbálhatja az épületvetítést Sepsiszentgyörgyön

Videomapping-műhelyt, hologram-bemutatót és vizuális kultúrtörténeti előadássorozatot szervez Sepsiszentgyörgyön decemberben a Kónya Ádám Művelődési Ház és a város önkormányzata. A KÉPben a technológia című előadássorozatot a MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótérben szervezik meg.

Bordos László Zsolt – művésznevén Bordos.ArtWorks – Hogyan jutottunk el az épületvetítésig? címmel a vetített kép és az épületvetítés (video mapping) történetéről, kulcsfontosságú mozzanatairól tart előadást december 2-án, pénteken 18.00 órától a MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótérben.

Bordos László Zsolt, 2000 óta foglalkozik videó vetítéssel, vj-ként kezdte a budapesti underground kultúrában. Tanulmányait a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen és a MediaLab UIAH (University of Art and Design), Helsinkiben végezte. A korai 3d animációs vj vetítéseivel (2000-2004), formabontó vetítéseivel (2005-2006), illetve a 2007-től a jelenig tartó 3d mapping alkotásaival a műfaj elismert úttörői közé tartozik. 2010-től Bordos.ArtWorks és Alkotótársai néven egyre több művész-barátjával dolgozott együtt, rövid idő alatt a video mapping szcéna nemzetközileg elismert jeles képviselőivé váltak. 2014-től kezdődően Bordos a szóló projektekre, architekturális vetítésekre, kisebb méretű tárgyvetítésekre (object mapping), képzőművészeti kiállításokra, valamint színházi és opera díszlet-vetítésekre koncentrál.

Az előadást követő másod- és harmadnapon Rancz András és Páll Gecse Ákos jóvoltából a résztvevők kipróbálhatják a mapping készítés alapjait, élőben beszélgethetnek és kérdezhetnek a pulzArt mapping alkotóitól. December 4-én, vasárnap 11.00 és 13.00 óra között, december 5-én, hétfőn 16.00 és 18.00 óra között zajlik a workshop a MAGMÁban. A helyek száma korlátozott, ezért a szervezők arra kérnek minden érdeklődőt, hogy a kultura@sepsi.ro email címen jelezze részvételi szándekát.Egy héttel később, december 10-én, szombaton 17.00 órától Mattis-Teutsch Waldemar hologram művész bemutatóját szervezik meg a MAGMA Kortárs Képzőművészeti Kiállítótérben, A fényművészet és a tudomány címmel.

Mattis-Teutsch Waldemar a hologram művészet egyik legjelesebb nemzetközi képviselője, aki több szállal is kötődik Sepsiszentgyörgyhöz. Művészeti tanulmányait a 70-es években végezte Bukarestben, majd a 90-es évek elején kezd el a hologram művészettel foglalkozni. 1996-ban saját hologram laboratóriumot épít Brassóban és 2003-ban Dieter Jung Hologhraphic Network című kötetében egy hologrammal jelenik meg. Ugyanebben az évben a Shearwater Alapítvány Hologram programjának kitüntetettje. Műveit a világ számos országaiban láthatjuk, sok közülük magánygyűjteményben található.

December 13-a és december 23-a között A fény és a mozgáskép kettős természete címmel Fám Erika film- és médiakutató vezet workshopot a MAGMÁban előre bejelentkezett csoportok számára. A műhelyfoglalkozás közel hozza a vizuális kultúra fényorientált kísérleteit, illetve a mozgáskép fényfüggő, fényhasználó módozatait próbálja elméleti szinten, számos példa megvilágításában megismertetni, a laterna magicától a kísérleti filmig, az árnyékszínháztól a videomappingig. Az óvodások és kisiskolások árnyjátékokban vehetnek részt, a gimnazisták és a középiskolások fény-árnyék fotókat készíthetnek, illetve fénytémájú állóképeket vagy mozgókép-alkotásokat hozhatnak létre. A műhelyfoglalkozásokra minden nap 9.00 és 15.00 óra között kerül sor, az érdeklődő csoportok jelentkezését, előzetes időpontegyeztetéssel, a 0736 063 924-es telefonszámon valamint a studio@magmacm.ro címre várják.

Kapcsolódók

Kimaradt?