Magyar dokumentumfilm nyerte a Meleg Filmestek fesztivál közönségdíját

Az LMBTQ – témájú filmeket és eseményeket felvonultató kolozsvári fesztiválon öt filmet díjaztak, köztük Takács Mária Meleg férfiak, hideg diktatúrák című dokumentumfilmjét is.

A legjobb dokumentumfilm a Varichina lett. A címszereplő férfi a ’80-as években színesítette Bari utcáit, „minden nap ünnepélyes Pride felvonulást produkált egymagában”- ahogy a film egyik szereplője fogalmaz. A film megpróbálja dekonstruálni ezt a karaktert, bepillantani a maszk mögé, ami önvédelemként alakult ki a családi elutasítás és bántalmazás következtében. A legjobb játékfilmnek járó elismerést az amerikai Front Cover nyerte. A film főszereplői az etnikai, kulturális és szexuális identitással kapcsolatos előítéletek mentén provokálják egymást, miközben baráti kapcsolatuk lassan romantikussá alakul. A rövidfilmek közül a dán Perpetual bizonyult a legjobbnak. Az alkotás a partnerek vágyai közötti eltérés érzelmi következményeit boncolgatja. Paul Mureșan Anya, apa, el kell mondanom valamit című, coming out-történetet feldolgozó rövidfilm a fesztivál különdíját nyerte el.A közönségdíjat a Meleg férfiak, hideg diktatúrák című magyar dokumentumfilm nyerte. Takács Mária másodszor tér vissza a térségben egyedülálló Meleg filmestek fesztiválra. Az Eltitkolt évek című filmje 11 leszbikus nő vallomását tartalmazza arról, hogy hogyan találtak rá identitásukra. Ennek párjaként készült el a Meleg férfiak, hideg diktatúrák arról, hogy milyen volt a rendszerváltozás előtt Magyarországon meleg férfiként élni.

Négy fiatal meleg fiú keres fel és kérdez hét idős meleg férfit személyes élményeikről, arról, hogy az internet előtti korban hogyan ismerkedtek, melyek voltak a budapesti találkozóhelyek, hogyan utaztak az akkori Jugoszláviába, Rab-szigetére, ahol a teljes szabadság élményét élhették meg.

Úgynevezett kreatív dokumentumfilmről van szó, ami azt jelenti, hogy a film készítői helyzetbe hozták a szereplőket: az idősebb férfiak a Duna partján demonstrálják fiatalabb társaiknak, hogy hogyan kerülhettek kapcsolatba más melegekkel az internetes fórumok előtti korban, rekonstruálják az első híres melegbár, az Egyetem presszó hangulatát, illetve közösen utaznak el Rab-szigetére.

A megkérdezett férfiak között ott van Nádasdy Ádám nyelvész, költő, fordító, a jogászból transzvesztita énekessé vált Miss Mandarin, Pálfi Balázs újságíró, illetve Takács Bencze Gábor és Láner László, az 1988-ban alakult melegjogi szervezet, a Homeros egyesület és az 1989-től megjelent a Mások folyóirat alapítói.

Takács Bencze Gábor és Láner László egyébként személyesen is jelen voltak a film péntek esti kolozsvári vetítésén, ahol elmondták: mint utólag megtudták, Magyarországon ők voltak az első meleg pár, akik bejegyzett élettársi kapcsolatot kötöttek. A legnagyobb problémának azt látják, hogy a törvény nem teszi lehetővé, hogy a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők gyermeket fogadjanak örökbe. A felháborodás az egyik legerősebb hajtóerő, mondták arra a kérdésre, hogy mit tanácsolnának a fiatal meleg aktivistáknak.

A közönségdíjas dokumentumfilm csapata egyébként most a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők helyzetéről készít dokumentumfilmet, ebből egy félórás előzetes Több, mint egy kapcsolat címmel már megtekinthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?