Könyvkommandót alapítottak az aradi magyar középiskolások


-A A+Kortárs könyvkommandót szervezett az aradi Csiky Gergely Főgimnázium XI. A osztálya Rudolf Ágnes magyartanárnő vezetésével. A „kommandósok” olyan kortárs magyar és nemzetközi szerzők köteteire „vadásznak”, amelyeket manapság szívesen forgatnak a fiatalok. Az adományokból megvásárolt példányok az iskola könyvtárát gyarapítják, és onnan kikölcsönözhetők.

Eddig már több mint kéttucat, különböző műfajú könyv gyűlt össze, s amikor egy-egy szerzemény megérkezik, a diákok ajánlót írnak róla az iskola honlapjára, így hozva az iskolatársak tudomására, milyen újdonság található a könyvtárban.

„Két epizód adta az ötletet – kezdte Rudolf Ágnes. – Az egyik, amikor a könyvtárban az egyik kilencedikes diák megkérdezte, hogy itt csak régi könyvek vannak, kihangsúlyozva a régit, a másik pedig az volt, hogy a padsorok közt sétálva láttam, hogy a diákok előtt öt-hatszáz oldalas könyvek vannak, de nem a kötelező háziolvasmányok, hanem a most divatos szórakoztató irodalom művei.”

A könyvkommandó-projektet a XI. A osztálynak mutatta be, és a fiatalok szívesen bekapcsolódtak az akcióba. Készítettek egy felmérést a diákok körében, hogy kitől mit olvasnának szívesen – magyar és nemzetközi szerzőktől egyaránt –, és az így készült lista első harminc címét ebben a félévében beszerezték, sőt már készül a névsor a második félévre.

Azok is pozitívan álltak a kezdeményezéshez, akik nem vesznek részt a gyűjtésben. Volt olyan osztály, amelyiknek a tagjai a zsebpénzükből összedobták egy-egy könyvnek az árát, és a könyvtárnak adományozták, néhány aradi szerző pedig egy-egy példányt adományozott az iskolának. Amúgy a köteteket az internetről rendelik meg, „mert úgy olcsóbb”, mint a könyvkereskedésben megvásárolni.

Leiner Laura könyveitől Harry Potterig

A „kommandósok” közül Back Annamária és Lovas Éva kisgyerekkoruk óta könyvbarátok, elképzelhetetlennek tartják, hogy ne olvassanak. Mint mondták, kortársaik – főleg a lányok – körében Leiner Laura (többek között A Szent Johanna gimi ifjúsági naplóregény-sorozat írója) könyvei a legnépszerűbbek, a külföldiek közül pedig az amerikai Suzanne Collins művei aratják a legnagyobb sikert.

„Leiner Laura-párti vagyok és először a Bábelt olvastam el, ami 527 oldalas. Akkor rájöttem, hogy az ilyen terjedelmes könyvek is gyorsan pörögnek a kezeim között, és észre sem veszem, hogy olvasok, ami jó érzéssel tölt el” – mesélte Annamária, hogyan lett szenvedélye az olvasás. Éva a Harry Potter-könyvekkel kezdte: „Miután elolvastam a sorozatot, úgy érzetem, hogy mindent el akarok olvasni, ami a kezeim köré kerül”.

Vegyes a diákság hozzáállása

A lányok klasszikus irodalmat is olvasnak, és szerintük nagyon sok kortársuk szereti a könyveket. „Aki pedig még nem vett könyvet a kezébe a kötelezőkön kívül, szerintem még nem találta meg a neki megfelelőt. De ha megtalálja, rájön, miben rejlik az olvasás szépsége” – vélte Annamária.

Rudolf Ágnes tanárnő szerint vegyes a diákság hozzáállása a könyvekhez és az olvasáshoz. „A kötelező olvasmányok esetében mindig az az első kérdés, hogy hány oldalas, de a szórakoztató irodalomnál nem számít a terjedelem. Ez a könyvkommandó is a könyvek népszerűsítését szolgálja, és remélem, a kötelező olvasmányokat is szívesebben kézbe veszik majd a tanulók” – mondta, elárulva azt is, hogy jövőre szeretnének egy író–olvasó találkozót szervezni Leiner Laurával az iskolában.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X