A többi néma csend? – szünetel a hamlet.ro színházi portál

Szakmai és magánéleti okokból függesztette fel az első és sokáig egyetlen romániai magyar színházi portál működését főszerkesztője, Hegyi Réka. A színikritikus a maszol.ro-nak úgy nyilatkozott: a hamlet.ro megújítása régóta esedékes már, de erre nincsenek meg a kellő erőforrások, ezért inkább szüneteltetik működését.

"A Hamlet.ro önálló színházi portálként majdnem 9 éve született: 2004. március 27-én, a Színház Világnapján mutattuk be egy online sajtótájékoztatón. Akkor nagyon korszerű oldal volt - a design a legújabb trendeket követte, a programozás a legmagasabb standardoknak is megfelelt" – emlékzett vissza Hegyi Réka. A portál főszerkesztője azonban hozzátette, a kezdeti lendület után a hamlet.ro igen kevesett változott: a struktúrája bővült keveset, dátumot és archívumot iktattak be a hírekhez, új tartalmaknak adtak teret (például külön oldalt nyitottak a fesztiváloknak), de egy komolyabb átstruktúrálás, tartlami pörgés, látványosabb gyarapodás, a képgaléria korszerűsítése, új (állandó) szerzők és munkatársak megnyerése az ügynek nagyon régóta esedékes volt.Untitled-1

"Mindehhez sokkal több időre és sokkal több forrásra lenne szükség, mint ami most rendelkezésünkre áll, ezért döntöttem úgy, hogy mintsem minden maradjon a régiben, és szép lassan, de kitartóan csússzon lefele, inkább tartunk egy szünetet, s a meglévő energiákat arra fordítjuk, hogy a megújuláson dolgozzunk" – tette hozzá a színikritikus.

Arra kérdésünkre, hogy mi volt az oka a portál ellehetetlenülésének, Hegyi Réka úgy válaszolt, szakmai és magánéleti okai egyaránt vannak. "A szakmai indokok közé tartozik, a fentiek mellett, hogy a Hamlet.ro és létrehozója, kiadója, azaz a Média Index Egyesület között megszűnt az együttműködés. Ez a különválás régóta esedékes, de mára teljesen értelmét vesztette arról beszélni, hogy mi vezetett ehhez. Tény, hogy közben a Média Index Egyesület, pontosabban a Transindex.ro egy másik színházi médiaprojektben vált érdekeltté (jatekter.ro). Összetett probléma alakult ki, bizonyára minden szereplője más-és-más szemszögből látja, értelmezi a tényeket" – vázolta fel a helyzetet a szerkesztő.

Kimaradt?