Újabb tárgyalások a Félsziget Fesztivál elköltöztetéséről

Újra egyeztettek a hét végén a marosvásárhelyi Félsziget szervezői a fesztivál tulajdonosa, a budapesti Sziget Management Kft. vezetőivel a nyaranta több tízezer fiatalt vonzó rendezvény elköltöztetéséről – tudtuk meg Bodor Lászlótól.

A Félsziget főszervezője nem kívánt részleteket elárulni a tárgyalásokról. Mint mondta, január 15-e után várható döntés a fesztivál esetleges Kolozsvárra költöztetéséről, addig folytatják a tárgyalásokat a kincses város vezetésével és a budapesti tulajdonosokkal.bodor

Bodor szerint elsősorban a fesztivál helyszínéül szolgáló terület tulajdonjoga miatt fontolgatják a szervezők a költözést. Mint mondta, már két éve gondot jelent számukra, hogy a szóban forgó marosvásárhelyi és marosszentgyörgyi telkek magánkézben vannak, kibérlésüket minden évben újra kellett tárgyalni. „Ha például az egyik tulajdonos váratlanul bejelenti, hogy nem bocsátja rendelkezésünkre a területét, akkor nem tudjuk megszervezni a fesztivált" – magyarázta.

A Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester által felajánlott új helyszínről, a ligetről Bodor elmondta: tudomása szerint ez a terület még nem a város tulajdona. „Így cseberből vederbe eshetünk" – jelentette ki. Ezzel szemben szerinte Kolozsvár nagy előnye, hogy a fesztivál helyszínéül felajánlott telek a város tulajdonában van. „Ez a legnyomósabb érv, ami Kolozsvár mellett szól" – szögezte le.felsziget

Bodor a fesztivál Marosvásárhelyen maradását támogató aláírásgyűjtőknek azt üzeni: a Félsziget esetleges elköltöztetéséről szóló döntésük előtt a véleményüket figyelembe fogják venni. „Nekünk nagyon fontos az, hogy mit mondanak a fesztivál rajongói. A Félsziget Fan Club képviselői is megkerestek már bennünket" – mondta a főszervező.

Azokra az aggodalmakra, miszerint Kolozsvárra költözésével a Félsziget elveszíti a „magyar jellegét", Bodor úgy reagált: ez egy nemzetközi fesztivál. „Minden évben sok külföldi együttest hívtunk Marosvásárhelyre, a fesztiválozók is a világ minden sarkából érkeztek, a külföldiek száma évről évre növekedett. Ez így marad akkor is, ha elköltözik a Félsziget" – jelentette ki.

Kimaradt?