Kiválasztották Hargita fotósát a Madarasi-Hargitán

A vártnál sokkal több pályamunka közül választották ki pénteken azt a fotót, amelynek szerzője elnyerte a Hargita fotósa címet.

A magánkezdeményezés célja a Hargita-hegység szépségeinek bemutatása volt, és végül három díjat is kiosztottak: a fődíjat Török János nyerte, továbbá elismerésben részesült Káté Antónia és Pál Róbert is. A nyerteseket stílusosan a Madarasi-Hargitán nevezték meg.

Az október folyamán beérkezett több mint 500 fotó közül 90-et állítottak ki a Madarasi-Hargitán lévő egyik panzióban, és bár amatőr fotóversenyként hirdették az eseményt, a szakmabeliek szerint magas színvonalú tárlatanyag gyűlt össze. Ezek közül kellett kiválasztani azt a fotót, amelynek szerzője a házigazda panzió jóvoltából kétnapos ingyenes üdülést, továbbá Babos Zsolt vadőr részéről medvelesen való részvételt nyert.

„Az ötletet a székelyudvarhelyi Orbán Balázs Fotóklub és a Pethő-panzió karolta fel, a szakmai és anyagi hátterét ők és további partnereink biztosították. A vártnál sokkal több pályázat érkezett, még a ’80-as évekből származó fényképekkel is találkozhattunk. Ha sejtettük volna ezt a hatalmas érdeklődést, akkor több témában hirdettünk volna versenyt: például állatok, növények, tájképek kategóriájában” – nyilatkozta Magyari Attila ötletgazda.

A végeredményt nemcsak a zsűri, hanem a jelenlévő fotósok, szállóvendégek, újságírók is befolyásolták, ugyanis mindenkinek ki kellet választania egy neki tetsző képet a több mint 30 szerző 90 alkotása közül. A zsűrit két szakember és két partner vendéglátóegység képviselője alkotta, így a fotókat a laikus első benyomásával és a fotós hozzáértő szemével is vizsgálták.

„Meglepően magas a színvonal, a digitális technológia beérni látszik. Eltelt az a néhány év, amikor mindenki megelégedett minden fotóval. Ezek a fényképek valóban fotós szemmel készültek, technikailag kifogástalanok, bár némileg hiányolom az ember jelenlétét” – értékelt Szabó József fotográfus, az Orbán Balázs Fotóklub elnöke.

A Hargita fotósa Török János lett, de Káté Antónia és Pál Róbert is díjat nyert. A képek a panzióban maradnak, a jövőben a szobákat, folyosókat, közösségi tereket díszítik.

Kapcsolódók

Kimaradt?