„Mitől székely az író?” – elkezdődött a 22. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár

Csütörtökön délelőtt 10 órakor kezdődik a könyvvásár, de már előtte egy nappal megkezdődött a könyvbemutatók, irodalmi estek sorozata. Szerda délután a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem előcsarnokában a Hargita Kiadóhivatal és a Székelyföld folyóirat szervezésében a Székely Könyvtár félszáz kötetéről, illetve az 50. kötetről beszéltek a szerkesztők.

Az 50. kötet Markó Béla Válogatott című verseskötete, amelyet Fekete Vince szerkesztett, aki bevallotta, hogy egész nyáron ezzel foglalkozott, olvasott, válogatott, arra törekedve, hogy – meglegyen a Markó költészetének az íve, – bekerüljenek a kötetbe azok a versek, amelyek a kezdetek kezdetét képviselik, egészen a legfrissebbekig, a hagyományos formájú versektől a formabontókig. Nem volt könnyű dolga a szerkesztőnek, mint mondta, még egy ilyen kötetet össze tudna állítani, illetve az utóbbi tíz év terméséből szintén még egyet.

„Nagyon érdekes volt Fekete Vince válogatásával találkozni, olyan volt, mint mikor más mondja a versemet” – fogalmazott Markó Béla, aki ha maga válogatta volna a verseit, a konzervatívabbakból többet tett volna be, ahogy a legutóbbiak közül is még két-három közéletit beválogatott volna a mostani kötetbe. „A Fekete Vince szemével modernebb és avantgárdabb költő vagyok, mint a saját szememben” – mondta a költő, hozzátéve, hogy szereti ezt a most megjelent válogatást és örömmel vette kézbe.

A Székely Könyvtár sorozatról Elek Tibor beszélt, elmondta, hogy száz kötetet szeretnének megjelentetni, összefoglalva a székely kincseket, hogy minden székely család könyvespolcán ott legyen e sorozat. A terv szerint évente tíz kötetet terveznek kiadni, két szakaszban: ötöt Pünkösdre és ötöt a marosvásárhelyi könyvvásárra. A sorozat kötetei egységes formában jelennek meg, és az írott kultúra évszázadait szeretnék lefedni, nem csak időben, de térben is a Székelyföldön.

A sorozatot többnyire a Székelyföld szerkesztői gondozzák, ezért Fekete Vincét és Lövétei Lázár Lászlót kérdezte Elek Tibor a munkáról, a székely szerzők, írók, költők válogatásáról, arról, hogy minden évben minden század képviselve legyen, a legkorábbiakkal kezdve a kortársakig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?